Доступність посилання

ТОП новини

Ставнійчук: «Венеціанська комісія» може розглянути скасування політреформи


Член «Венеціанської комісії» Марина Ставнійчук прогнозує, що комісія на своєму засіданні розгляне ситуацію, що склалася в Україні у зв’язку з визнанням неконституційними змін до Основного закону, внесених у 2004 році.

«Цей закон, я думаю, буде винесений на розгляд на найближчому жовтневому засіданні комісії», – сказала Ставнійчук.

За її словами, рішенням про поновлення дії Конституції в редакції 1996 року Конституційний Суд перевищив свої повноваження й фактично вивів українську владу за межі правового поля.

Так, як заявила Ставнійчук, необхідно уточнити, які тепер терміни повноважень Верховної Ради та суддів. Водночас вона закликала українську владу до конструктивного обговорення питань, які стоять перед країною.

«Заради громадського спокою необхідно провести широкий політичний діалог, не з позиції сили, а з позиції суспільного інтересу... щоб за круглим столом Президент і парламент спільно знайшли вихід із ситуації», – сказала Ставнійчук. Також вона зауважила, що своїм рішенням КСУ продемонстрував свою політизованість.

1 жовтня КСУ оголосив ухвалене 30 вересня рішення про визнання неконституційним закону «Про внесення змін до Конституції» від 8 грудня 2004 року і доручив органам державної влади невідкладно привести норми законодавства у відповідність до Конституції редакції 1996 року.
XS
SM
MD
LG