Доступність посилання

ТОП новини

Харківські правозахисники вимагають від Януковича розібратися у діях міліції


Харківська правозахисна група у відкритому листі до Президента України Віктора Януковича вимагає взяти під свій контроль розслідування надзвичайних випадків у Лозівському райвідділі міліції, де впродовж десяти днів із вікна викинулися дві людини.

Перший випадок стався в січні: з вікна четвертого поверху РВВС викинувся чоловік з ромської громади, якого звинуватили у зберіганні та розповсюджені наркотиків. Від численних травм він помер у лікарні.

Міліція заявила, що чоловік був в стані наркотичного сп’яніння, збуджений, і тому вчинив самогубство. Мати загиблого тим часом запевняє, що її сина закатували в міліції і викинули з вікна самі правоохоронці.

Майже за десять днів із вікна третього поверху цього ж райвідділу випала жінка, яка згодом також померла у лікарні. Жінка провела у кабінеті слідчого більше п’яти годин, зізналася у крадіжці мішка картоплі, потім попросилася до туалету і вистрибнула з вікна.

«Випадки катувань існували й існують, просто зараз вони посилилися, оскільки міліція відчула безкарність. Очевидно, отримала згори сигнал, нічого не бійтеся, робіть як вам кажуть… Складається враження, що зараз міліції це дозволено, оскільки ніякої реакції з боку міністерства немає. Начальник райвідділу, де сталися такі події, навіть за умови що це не є результатом протизаконного насильства з боку міліції, він вже має бути звільнений за те, що не забезпечив безпеку людей, які там перебувають», – розповів Радіо Свобода правозахисник Аркадій Бущенко.

Правозахисники зазначають, що за 2010 – початок 2011 років у райвідділах міліції загинуло більше ніж півсотні громадян, ще 790 тисяч людей, згідно з соціологічними дослідженнями, минулого року постраждали від насильства міліції. Кожні сорок секунд, за словами Аркадія Бущенка, в Україні стається випадок незаконного насильства з боку міліції.

Правозахисники стверджують – сьогодні міліція стала «загрозою національної безпеки» і вимагають «швидкого, законного і справедливого розслідування цих звірячих дій співробітників МВС».
XS
SM
MD
LG