Доступність посилання

ТОП новини

Freedom House не виключає виникнення у пострадянських країнах «близькосхідної» кризи


Міжнародна неурядова організація Freedom House вважає за можливе виникнення в Україні й інших країнах колишнього СРСР кризи, схожої на події в країнах Північної Африки й Близького Сходу. Про це йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті організації.

Відповідних висновків організація дійшла у своєму звіті «Нація на шляху» за 2011 рік. «Останні потрясіння на Близькому Сході мають поставити відповідні питання перед авторитарними, здавалося б, режимами, що вкоренилися в колишніх радянських країнах. Недемократичні режими в регіоні, що рухаються в помилковому напрямку, створюють ризик повторити долю подібних їм Єгипту, Тунісу й Сирії», – йдеться у повідомленні.

Також, згідно з повідомленням, у період перебування Президента Віктора Януковича на посаді глави держави Україна пережила занепад рівня демократичних цінностей у 5 сферах. Зокрема, мова йде про незалежні ЗМІ, національне демократичне управління, демократичне самоврядування, незалежну судову систему й загальну оцінку рівня демократії в країні.

У квітні Freedom House вказувала на посилення авторитаризму в Україні.

З початку 2011 року низка країн Близького Сходу й Північної Африки, зокрема Туніс, Єгипет, Бахрейн, Ємен і Лівію, охопила хвиля акцій протесту проти влади.
XS
SM
MD
LG