Доступність посилання

ТОП новини

Король Саудівської Аравії скасував вирок, винесений жінці-водію


Король Саудівської Аравії Абдалла, за повідомленнями, скасував вирок, який суд виніс жінці за порушення заборони представницям жіночої статі керувати автом.

Агентства посилаються на слова «неназваного урядовця» і на те, що про помилування написала у своєму твітері принцеса Аміра ат-Тавіль, одна з дружин племінника короля, однак офіційного підтвердження цього поки немає.

Суд у Саудівській Аравії в вівторок визнав громадянку, ім’я якої наводять як Шейма Джастанія чи Гасанія, винною у порушенні фактичної заборони на керування автом, яка діє у країні щодо жінок. Її засудили до 10 ударів батогом та штрафу.

Вирок був винесений через кілька днів по тому, як король Абдалла оголосив, що на майбутніх місцевих виборах 2015 року надасть жінкам виборче право, якого вони досі не мають, а також призначатиме їх до складу Дорадчих зборів при королі, в яких нині засідають тільки чоловіки.

Нині Саудівська Аравія – єдина країна у світі, де жінкам фактично заборонено сідати за кермо автомобіля. Цієї заборони немає в законах – вона виходить із прийнятого в Саудівській Аравії суворого тлумачення норм ісламського права (шаріату) і поширюється не лише на мешканок королівства, але й на іноземок.

Щоб домогтися скасування заборони, з липня жінки у Саудівській Аравії, які отримали водійське посвідчення за кордоном (у королівстві жінкам його не видають), почали навмисно порушувати цей припис. До нинішнього вироку з порушниць лише брали письмове зобов’язання більше не сідати за кермо.

Проти цієї заборони вже давно виступає й принцеса Аміра, відома своїми виступами за права жіноцтва. Вона ще кілька років тому заявляла, що сяде за кермо відразу, як тільки заборону скасують.
XS
SM
MD
LG