Доступність посилання

ТОП новини

Соціалісти втрачають владу в Іспанії


Переможці парламентських виборів в Іспанії закликають громадян країни не очікувати від нової влади дива – на тлі важкої економічної кризи і боргових проблем.

Лідер правоцентристської Народної партії і головний претендент на посаду прем’єр-міністра Маріано Рахой сказав про це одразу після того, як стало очевидно, що його політична сила отримає абсолютну більшість у парламенті і прийде на зміну соціалістам, що керували Іспанією сім років.

«Ми маємо вирішальний час. Ми зараз на одному з тих перехресть, які визначатимуть майбутнє нашої великої країни не тільки в найближчі роки, але і в майбутні десятиліття. Саме в ці вирішальні моменти можна виміряти силу народу», – сказав Маріано Рахой.

Народна партія, як очікується, отримає 186 місць у нижній палаті, що складається з 350 депутатів. Соціалісти отримали близько 29 відсотків голосів, що дає партії 110 місць в парламенті. Іспанські соціалісти – п’ята в єврозоні політична сила, змушена піти з влади через економічну кризу. Раніше змінилися уряди в Ірландії, Португалії, Греції та Італії.

Новий кабінет має здійснити заходів економії в четвертій за величиною економіці єврозони. Рахой закликав іспанців приєднатися до нього в боротьбі з економічною стагнацією, через яку безробіття в країні складає понад 21 відсоток. Близько п’яти мільйонів іспанців не можуть знайти роботу – це найвищий показник у Євросоюзі.
XS
SM
MD
LG