Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв: розгортання системи ПРО в Європі порушує ядерний паритет, Росія цьому протистоятиме


Президент Росії Дмитро Медведєв
Президент Росії Дмитро Медведєв
Розгортання системи протиракетної оборони в Європі порушує ядерний паритет, Росія цьому протистоятиме. Про це Президент Росії Дмитро Медведєв сказав у ході виступу на конференції «Євроатлантичне співтовариство безпеки: міф чи реальність», яка проходить у Москві.

«Ця система повинна відповідати заявленим цілям – протидіяти ракетним загрозам, які могли б виходити з-за меж Європи. Але мені так ніхто не пояснив, чому ми повинні вірити, що нова ЄвроПРО не спрямована проти нас. Навпаки, нам постійно говорять – це для вас», – сказав Медведєв.

«Це злам ядерного паритету в тій або іншій ситуації» – підкреслив він.

Президент Росії зазначив, що, незважаючи на добрі відносини з колегами по країнах НАТО, ці чинники Росія буде вимушена враховувати й за певних обставин відповідати. Медведєв зазначив, що діалог із питання ЄвроПРО триває.

За словами Президента Росії, багато лідерів європейських країн у кулуарах говорили йому, що їм не потрібні елементи системи ПРО, для них дорого їх розміщення, але вони йдуть на це з європейської солідарності.

Медведєв підкреслив, що безпека країн НАТО і Росії взаємопозв’язані. Президент Росії підкреслив, що без готовності США та інших членів альянсу враховувати інтереси Росії в питанні ПРО справжнє партнерство між сторонами налагодити не вдасться.

Медведєв підкреслив, що Росія продовжує виступати за всеосяжний договір про європейську безпеку й готова обговорювати альтернативні пропозиції. Поки таких ідей немає, додав він.

«Ми чуємо, що є НАТО – цього достатньо, а ті, хто в НАТО не бере участь – вони часто сприймаються як приховані вороги або як міжнародні лузери. Це погано», – вважає він.

Повністю позиційний район ПРО, включаючи наземну структуру, планується створити до 2020 року в чотири етапи. До моменту появи перших наземних об’єктів береги Європи патрулюватимуть військові кораблі США з ракетами-перехоплювачами на борту.

Росія й НАТО домовилися співпрацювати за проектом ЄвроПРО в листопаді 2010 року на саміті в Лісабоні, проте переговори зайшли в глухий кут через відмову США надати юридичні гарантії неспрямованості системи проти російських сил стримування.

В грудні 2011 року представник США в НАТО Іво Даалдер заявив, що США продовжать будівництво системи протиракетної оборони в Європі незалежно від думки Росії із цього приводу.

У США й НАТО запевняють, що створювана в Європі нова система протиракетної оборони має на меті захист від можливого ракетного нападу з боку таких країн, як Іран чи Північна Корея, і не спрямована й за своїми можливостями не може бути спрямована проти Росії. Російські ж політики заявляють, що ця оборонна система становить загрозу безпеці їхньої країни, хоча російські військові стверджують, що вона технічно не здатна протистояти ракетному потенціалові Росії.
XS
SM
MD
LG