Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ домагатиметься викорінення тортур у пенітенціарних закладах


Генеральний прокурор України Віктор Пшонка відзначає актуальність проблеми жорстокого поводження із затриманими та заарештованими в органах внутрішніх справ.

На розширеному засіданні колегії з питань стану законності під час розслідування фактів катування Пшонка наголосив, що проблема дотримання прав людини у кримінальному судочинстві для України залишається гострою, насамперед на стадії дізнання та досудового слідства.

Як повідомляє відділ зв’язків зі ЗМІ Генпрокуратури в середу, лише за останні два роки зареєстровані понад 13 тисяч заяв і повідомлень про катування та інше жорстоке поводження з людьми в органах внутрішніх справ. Особливу стурбованість викликає збільшення кількості фактів завдання правоохоронцями смерті потерпілим, наголосив Пшонка.

Для усунення порушень конституційних прав громадян прокурори вжили низки заходів. За даними Генпрокурора, за останні п’ять років припинено діяльність понад 350 спеціальних установ міліції, де умови утримання не відповідали вимогам закону.

Пшонка зазначив, що органи внутрішніх справ з їх оперативно-розшуковими підрозділами, службами внутрішньої безпеки, інспекціями з особового складу, експертними установами «не повинні стояти осторонь порушених проблем». Він також констатував, що нині їх діяльність з виявлення та профілактики цих явищ є ще неефективною.

«Генеральний прокурор вимагає від прокурорів принциповості у вирішенні цих питань, ефективного використання усіх наданих законом повноважень для досягнення основної мети – викоренення фактів застосування правоохоронцями фізичного насильства. Кожен такий випадок має бути доведений до суду і заслуженого покарання», – наголосили в прес-службі ГПУ.
XS
SM
MD
LG