Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані оголосили склад «уряду народної довіри»


Нову владу, складену з чільних діячів опозиційних сил, очолила колишня міністр закордонних справ у середині 1990-х років, лідер фракції опозиційної Соціал-демократичної партії Киргизстану Роза Отунбаєва.

Серед членів «уряду народної довіри» – такі відомі опозиціонери, як Омюрбек Текебаєв, Азімбек Бекназаров, Алмазбек Атабаєв.

Як заявляють в опозиції, прем’єр-міністр попереднього уряду Даніяр Усенов подав у відставку сам і попросив про відставку свого кабінету, вручивши заяви про це опозиціонерам.

Де зараз перебуває президент Киргизстану Курманбек Бакієв, достеменно не відомо. За даними опозиції, його немає у столиці Бішкеку. За іншими повідомленнями, він прибув до своєї резиденції на півдні країни, в місті Ош.

Один із чільних діячів опозиції, колишній спікер парламенту й голова опозиційної Соціалістичної партії «Ата-Мекен» («Батьківщина») Омюрбек Текебаєв заявив увечері в середу, що військові й силові структури країни дотримуються нейтралітету й не підкоряються ні опозиції, ні колишній владі.

Прикордонна служба Киргизстану перекрила кордон із Казахстаном на півночі країни, де й сталися останні протести.

Унаслідок заворушень і насильства, остання хвиля яких спалахнула в вівторок у місті Таласі на північному заході Киргизстану і перекинулася в середу на інші міста й особливо бурхливо охопила столицю Бішкек, загинуло, за різними офіційними даними, від 40 до 47 осіб, майже 400 поранені. Опозиція стверджує про більш як сто загиблих.

За повідомленнями, всі вбиті загинули від вогнепальної зброї. У деякі моменти штурмів урядових будівель демонстрантами правоохоронці стріляли в юрби бойовими кулями.

Як виглядає, це число жертв тільки в столиці. Є дані про загиблих і в інших містах, де теж сталися заворушення.

Надходять повідомлення, що демонстрантам від опозиції в Бішкеку роздають зброю.

Опозиційні демонстранти також захопили в середу в Бішкеку будинок парламенту і розгромили його. Згоріла будівля генеральної прокуратури, з неї тягнули оргтехніку й меблі.

Повідомляли й про розгроми в інших урядових будівлях і в торговельних центрах і про те, що юрби мародерів розграбували резиденцію Бакієва в Бішкеку й кілька будинків членів родини Бакієва.

Акції протесту, подекуди теж із захопленням органів місцевої влади, відбулися і в інших містах Киргизстану – Оші, Нарині, Таласі й Токмоку.

Демонстрації, які переросли в криваве насильство, почалися з вимогами до президента Курманбека Бакієва й його влади піти в відставку. Їх звинувачували в придушенні незалежних засобів інформації і свободи слова, потуранні корупції, кумівстві і провалі соціальної політики.
XS
SM
MD
LG