Доступність посилання

ТОП новини

Гонг про Голодомор.


Мирослава Гонгадзе

Аудіозапис:

Вашингтон, 4 травня 2004 - Майже рік українська громада в Америці та низка законодавців на чолі з автором резолюції сенатором Найтгортсом Кемпелом намагаються домогтись визнання Голодомору 1932-33 рр. геноцидом українського народу. Але, незважаючи на їхні зусилля, труднощі, які виникли на цьому шляху, практично блокують її ухвалення.

Про це розповів радник Гельсинкської комісії при американському Конгресі Орест Дейчаківський: “Головна проблема є те, що голова сенатської комісії з закордонних справ не хоче розглянути цю резолюцію. Є різні причини. Я думаю, головна причина є те, що адміністрація чи деякі люди в адміністрації, на жаль, є проти цієї резолюції. Тому що ця резолюція дуже відверто каже, що Голодомор був геноцидом”.

Орест Дейчаківський каже, що діюча адміністрація не лише зважає на позицію Росії, представники якої висловлюють різкий протест проти ухвалення такої резолюції, але також не хоче створення прецедентів для інших громад.

Так вірменське лоббі вже роками домагається визнання геноцидом вбивства тисяч вірменів турками. На перспективу ухвалення цієї резолюції впливає також наближення виборів у США.

Орест Дейчаківський: “Я би сказав, що у США (тому що навіть з політичної перспективи українські і американські демократи бо всі знають, що адміністрація проти цієї резолюції), вживають, щоб казати: “Ага, подивіться на цю адміністрацію Буша і вони неприхильні до України, а з другого боку, українські республіканці пробують тепер підштовхувати адміністрацію і сенатора Лугера, але це є політичний сезон, то всі вживають то, як можуть”.

Що ж до термінів ухвалення резолюції, то її мають розглянути до кінця цього року. І як зазначив Орест Дейчаківський, що можливо треба буде піти на компроміс, а це означає пом’якшити текст документу.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG