Доступність посилання

ТОП новини

Німецький депутат: “Ми від самого початку побоювалися, що міркування Кучми приєднатися до НАТО були тільки тактичною грою”.


Надія Кандиба

Німеччина, 27 липня 2004 - Не часто трапляється так, що укази президента України привертають до себе увагу політиків та експертів на Заході. Однак рішення українського державного лідера про викреслення з національної військової доктрини положень про перспективу вступу до НАТО та ЄС набуло розголосу і в Німеччині.

Німецька газета “Зюддойче цайтунг” не тільки повідомила про зміну політичного курсу в Україні, а навіть присвятила цій події спеціальний коментар, назвавши його “Компас Кучми”. Видання пише, що відносини між Україною та НАТО, незважаючи на підписану угоду про “Партнерство заради миру”, завжди залишалися “прохолодими” та “без справжніх обійм”. Одна з причин такого розвитку - недостатні темпи реформ у цій слов”янській державі. Далі видання зауважує, що український державний лідер “вже давно розкрив себе, як президент, що заграє як із Заходом, так і з Росією”, що він “ніколи не говорив власному народу, куди він справді хоче направити свою країну”, що “це робить його непередбачуваним”. До речі, подібної думки дотримується і член фракції соціал-демократів у Бундестазі Ґерд Вайскірхен.

“У нас від самого початку були побоювання, що міркування Кучми про наміри в перспективі приєднатися до НАТО та до Європейського союзу, як це наголошувалося у військовій доктрині, були тактичною грою. Останнє його рішення продемонструвало, що він ніколи серйозно не переслідував цю мету”, - сказав Вайскірхен. Німецький депутат висловив сподівання, що після президентських виборів Україна все ж таки зможе довести, що вона є надійним партнером. Як зауважив далі Ґерд Вайскірхен:

“На Заході сподіваються, що новий уряд, новий президент зможуть подолати ту шкоду, якої було завдано нестабільною політикою нинішнього глави держави, політикою, яка постійно змінюється”.

Ґерд Вайскірхен застеріг від “драматичних наслідків” також для населення України, якщо її керівництво відмовиться і від плану дій, який зараз спільно розробляється Києвом та Європейським союзом, оскільки такий план передбачає також фінансову допомогу. Коментуючи останнє рішення президента України, розводять руками і німецькі експерти. Говорить експерт Німецького товариства зовнішньої політики Александер Рар:

“Не зовсім зрозуміло, чому Кучма робить такі маневри, адже йому залишилося правити Україною тільки чотири місяці.” Александер Рар розцінив останні дії глави української держави, як “зігзаг-політику”, яку Кучма проводить уже десять років: коли український президент відчуває, що Захід не йде йому на зустріч, він починає схилятися в бік Росії; коли він відчуває, що Росія починає вже занадто тиснути на Україну, він кидає її і рухається в напрямку Заходу. Німецький експерт вважає, що не слід драматизувати ситуацію:

“Я думаю, що зміни у військовій доктрині України мало щось змінять у її зовнішній політиці. Як би там не було, Україна після Кучми зберігатиме орієнтацію в напрямку Заходу.”

Водночас Александер Рар відкинув твердження, що рішення Кучми пов”язане з передвиборчою боротьбою, яка нині ведеться в Україні. На його думку, це ,найімовірніше, реакція на те, що ані НАТО, ані ЄС поки що не захотіли відкривати свої двері для Києва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG