Доступність посилання

ТОП новини

“Інтернет-майдан”: Вибори в Україні.


Андрій Охрімович

Аудіозапис програми:

Київ, 1 листопада 2004 року.

Андрій Охрімович

Шановні слухачі, вітаю вас!

В ефірі “Інтернет-майдан”. Перед мікрофоном автор та ведучий програми Андрій Охрімович.

“Украіна такая страна, которую нє жалко...” - сказав у одному з інтерв’ю політтехнолог Глєб Павловський і тут же, закасавши косоворотку, взявся за розробку переможного плану для єдиноможливого провідника “рускай духовнасті”.

Розрахунок маніпулятора базувався на глибоких знаннях українського народу, який, на думку дружнього нам інтелектуала, складається виключно з сала, вареників, гопака, комплексу меншовартості перед старшим братом та блатної “фєні” політичної еліти цього населення.

“Народ цей, - міркував собі технолог, - в силу вродженого рабського інстинкту не може не клюнути на такі пункти програми яйценосного претендента, як двомовність, подвійне громадянство та перспективу воювать за “Расєю” у її, “матушки”, гарячих точках”.

Проти подібних заманух виступити може хіба що божевільний або ж відвертий ворог цього народу. А з ним розмова коротка. Бетеери, менти, спецназ, податкова міліція та народні дружини з братків мають забезпечити лояльність та громадянську свідомість.

“Відповідно, - підбив бабки зальотний барін, - вартувало б подумать про кількість “койкомєст для ранєних” та про місця для задушених у “бєспорядках врагов порядка” у морзі”.

Поклацав рахівницею, забрав у “дурних хахлів” добрячі бабки та, давши кілька інтерв’ю “мєстним каналам”, ушився “восвоясі”.

Громадськість “Павутини” тим часом усьому тому дуже пораділа. І ну пережовувать тему. Словом “Палата номер шість” під пильним наглядом її незмінного санітара Віктора Недоступа.

Віктор Недоступ

Перші інтернет-реакції засвідчили, що ніч підрахунку голосів – потужний удар по нервовій системі.

З’явилися повідомлення про втечу з чемоданами певних прошарків владного населення. Як висловився користувач “Живого журналу” Адольфич, “наш мозок не завжди грає на боці організму”. Адольфич повідомив, що начальник “всея” міліції вночі злиняв, щоб крайнім не виставили.

”У жіночому платті, сподіваюся?” – діловито запитує користувач Ортега-88.

“Хто знає, – відповідає Адольфич, – коли припече, так і у жіночому платті в цистерні з лайном побіжиш... і всі так побіжать, пацюки. А донецькі заслані козачки повертатимуться додому пішки”.

Юзер під псевдонімом Камонін пише: “Другий тур буде по-любому”. І додає: “Буде смішно, оскільки бабусі по другому разу такі пенсії не отримають”.

Відвідувачка “Живого журналу” на ім’я Зульфія відстежує реакції нинішнього, поки що чинного, гаранта: “Кучма бідкався, коли у штабі Януковича заявили про те, що ай -я- й- я- й, стільки порушень у комісіях, у списках ЖЕКів, що гидко дивитись... А хто ж у нас очолює виконавчу владу, га, любесенькі мої? Кучма з Януковичем так відірвались від реальності, що забули – саме вони очолюють виконавчу владу! А не “деякі сили”.

На сайті “Майдан” цитують міркування депутата Юрія Єханурова стосовно того, що реально Янукович набрав близько двадцяти семи відсотків. “Все що вище – приписки”.

Такий собі Хвізик відзначає, що підозріло мало голосів у Симоненка та Мороза, особливо у шахтарських регіонах, де симпатії до червоних поки що не потерпіли відчутних змін.

“Не виключено, – пише Хвізик, – що їхні голоси переписані на декого іншого, відомо на кого”.

“Те, що процес фальсифікації пішов, очевидно, – погоджується дописувач за підписом Моро. – І от тепер влада, згідно зі сценарієм, очікує протестів опозиції. В когось з переляку срачка. В когось запой. Влада робить помилки. На дворі не 1937 рік. І не 1972”.

На форумах “Української правди” такий собі Вольтер повідомляє вранішнє-гарячкове: “У Борисполі суцільна чемоданна паніка! Короче, почався торг. А о третій ночі в чуків була спокуса протягнути Януковича в першому турі. Медведчук вимагав від Білоконя ПОЧИНАТИ. Але Білоконь шуганувся і сказав, що краще піде у відставку. Втрутилися Кучма та Янукович, доки вона радились, Ківалов блокував роботу ЦВК, і вирішили не ризикувати. Білоконь повернувся з орлиним поглядом, мокрими штанями, але не замараний кров’ю. Рішення – торгуватися з Ющенком про мінімальну різницю у другому турі”.

На це такий собі Термінатор заволав на пупа: “Риб’ята! Треба менше пити! І більше спати. А то і не таке привидиться. Вже й коням ясно, що влада програла. Чемодан. Бориспіль. Кіпр!”

Андрій Охрімович

“Ну, не знаю, не знаю, - хита головою віртуальний дядько, - отак зразу за чамайдани... Невже браткам наостанок пострілять не захочеться?”

“А чом би й ні, коли є з чого, - відповіда віртуальний опонент віртуальному дядькові. Хіба не бачили, що може зробить людина з переляку.

Довкола ЦВК за лічені хвилини такого плота змайстрували, що любо глянуть, а потім ще один, про всяк випадок. Плюс бетеери, водомети, інша “бронєтєхніка”.

На Трухановому дядьки в камуфляжах пікнікують, кушають “сухпайок” та обмірковують, як батьківщину од хуліганів захистить.

На турбазах туристи з кастетами та кількома ходками у біографіях культурно час перетирають, лікарні готують “койкомєста для тяжелоранєних” “казлів, каториє мєшают нам жіть”.

Словом, усе то те, на думку аналітиків та політологів, дуже посилює відчуття “Екстреми в павутині”. Є така рубрика в “Інтернет-майдані” з Павлом Вольвачем на чолі.

Павло Вольвач

Народне волевиявлення відбулося, настав час для неоголошених війн. Насамперед війн екзит-полів конкуруючих сторін. Всі вони нищівно заперечують один одного. Десь надається перевага Віктору Януковичу, десь прогнозують перемогу Ющенка ще в першому турі.

А на додачу головний політтехнолог діючого українського прем’єра, пан Павловський дезавуював дані власних езит-полів, в котрих йшлося про солідну перевагу його підопічного, а “Російський клуб”, з якого пан Павловський транслював інформацію, буцімто готується до аварійної евакуації.

Війну цифр доповнюють реальні бойові дії.

Як повідомляє “Майдан-ІНФОРМ”, в Сумах повний “бєспрєдєл”: громлять дільниці, викрадають бюлетені, міліція чинить тиск на спостерігачів.

В офісі радіо “Всесвіт” невідомі зловмисники розпилили невідомий газ, а в одному з сіл Талалаївського району (виборчий округ № 212) разом з протоколами зник голова дільничної комісії.

Втім, найкрутіше поки що в Кіровограді. Там на одній з дільниць зник не лише голова комісії, а й його заступник та секретар. Разом з печатками, певна річ, а самі виборчі бюлетені зникли ще раніше: їх прихопили бритоголові молодчики.

Взагалі у Кіровограді протягом однієї години зафіксовано п’ять розбійних нападів на виборчі дільниці. На дільниці № 92 десять озброєних молодиків навіть вчинили стрілянину, щоправда, лише в стелю. Про це пише “Українська правда”.

Натомість прес-служба штабу Віктора Януковича повідомляє про порушення на одному з округів у Луганську, де прихильник Ющенка проводив агітацію, погрожуючи присутнім водяним пістолетом.

Напевно, щоб убезпечити Центральну виборчу комісію від подібних “шахідів”, до будівлі ЦВК стягнуті автобуси з “Беркутом”, наряди міліції та понад 20 вантажівок з піском. Зрозуміло, жодна терористична, з дозволу сказати, “струя” подібній армаді не страшна.

Але є речі непередбачувані, ба, навіть містичні.

Як повідомляють “Українські новини”, джип “Мерседес” протаранив таки металеву огорожу біля ЦВК і вискочив на тротуар. За інформацією МВС, керував авто не “нашоукраїнський” камікадзе, а священик Києво-Печерської Лаври.

“Батюшка міг бути напідпитку,” - повідомляє “5 канал”. Може, їхав з нічного клубу із знайомими дівчатами, а може, відзначав успішність вузькогалузевого єпархіального екзит-полу. Може ж бути й такий?

Андрій Охрімович Треба визнати, що вибори ці, як ніколи, є інтелектуально насиченими. Принаймні філологи з Донецька таки добряче поповнили персональну “фєню” київських братків.

Особливо сподобався їм соціологічний слоган “екзит-пол”. Вони одразу вкумекали, що то не просто слово, а “в натурє”, зброя. Дуже зручна для ведення інтелектуальних бойових дій під час першого туру президентських перегонів. Комусь вона нагадує танк зроблений зі спеціалоьної сталі, іншому – фанерний муляж того ж таки танка.

Аналітики тут же зробили висновки. Виявляється фанерним танком теж можна досягнути визначних бойових успіхів. Щоправда, в тому разі, коли у таборі противника забагато полохливих.

Далі Сергій Грабовський. Соціологічний зріз проблеми.

Сергій Грабовський

Наука – це річ серйозна. Свого часу Сталін вирішив вважати кібернетику “жидівською лженаукою” (для широкого кола совєтського люду цей вираз трохи пом‘якшили – “буржуазна лженаука”) – результат не забарився. Комуністична система не змогла опанувати досягнення науково-технічної революції і припинила існування.

Отож у разі, коли наука твердить, що Земля рівномірно обертається навколо Сонця, а диплодоки давно вимерли, їй варто вірити; якщо ж ви на власні очі раптом бачите, як київським Хрещатиком рухається отара диплодоків, а тим часом Сонце танцює в небі канкан, то це означає не ґандж науки, швидше – наявність у вас, а то й у ваших колег елементарних галюцинацій.

Наукова соціологія під час першого туру президентських виборів в Україні провела аж два exit-poll‘и: “відкритий”, коли люди вголос називали, за кого вони голосували, і “закритий”, коли виборці позначали на листках паперу, за кого вони проголосували, і потім кидали ці листки у скриньки.

Обидва exit-poll‘и дали перевагу Віктору Ющенку, особливо “закритий”, коли опитувані не боялися, що їхня відповідь буде якось використана проти них.

Одночасно у бій вступила й “інша” (назвемо її так) соціологія. Російський “Фонд общественного мнения”, помічений раніше у тісній співпраці з кремлівським технологом Глєбом Павловським, подав дані, за якими Віктор Янукович начебто випереджав Віктора Ющенка на чотири відсотки.

При цьому цей Фонд відмовився розповісти, яким чином він проводив опитування – адже ані власної опитувальної мережі, ані потужних партнерів в Україні він не має

Пройшов і так званий “Український exit-poll”, який також дав чотиривідсоткову перевагу Януковичу. Він був проведений під орудою Інституту соціальних досліджень та шести університетів.

Як зазначили керівники цього дослідження, вони його провели на гроші своїх установ. Цікаво, де знайшлися зайві кошти у держбюджетних навчальних установ та такого ж держбюджетного інституту?

Але, мабуть, найцікавішим є те, що жоден exit-poll, якими б хитрими методами і на чиї гроші він не проводився, усе ж не засвідчив 50%-у перевагу Віктора Януковича.

Мабуть, саме це спонукало Сергія Тигіпка, керівника виборчого штабу Януковича, заявити: “програма exit-poll‘у в Україні, на жаль, не вдалася”.

Справді: якась буржуазна лженаука, та соціологія, якщо не дає потрібний результат, і не хоче свідчити, що київським Хрещатиком вільно гуляють диплодоки.

Андрій Охрімович

Відносно недавно студенти гуманітарних факультетів радянських ВУЗів серед праць класиків марксизму-ленінізму мусили вивчати статтю мерзотника Леніна “Про партійну організацію і партійну літературу”.

Нині партійних організацій в Україні маємо стільки, що мозок зашкалює, ну, а стосовно партійної літератури то кращі зразки оної демонструють “подєрєбанені” між партіями та бізнес-кланами українські ЗМІ.

За рідкісним винятком, навіть електронні медіа відкрито чи крадькома виявляли політичні симпатії і гнівно “розвінчували” антагоністів своїх власників та спонсорів.

Тему продовжує моя колега Богдана Костюк.

Богдана Костюк

Ленін – жив. Ленін – живий. Ленін – буде жити. Це твердження виявилось аксіомою для гравців сучасного інформаційного поля України, і ленінські тези “хто не з нами – той проти нас”, “без єдиної дії пролетарів великоруських та українських вільна Україна неможлива” та інші, перефразовані за умов нинішньої історичної доби, псували нервову систему слухачам, глядачам, читачам, користувачам українських ЗМІ.

Адмінресурс спромігся навіть до віртуального світу потрапити, - переконаний експерт Комітету виборців України Олексій Кошель. Він також стверджує, що під час виборчих перегонів відбувались масові порушення свободи слова і нехтувалося право громадян на отримання об’єктивної інформації.

Олексій Кошель

Я не впевнений, що у нас об’єктивно працюють правоохоронні органи та судова гілка влади, що буде проведений, грубо кажучи, перехресний допит Медведчука-Януковича, але ця проблема може вирішитися частково або навіть повністю, коли буде діяти виборець за формулою: активний виборець, який не буде піддаватися тиску чи хоча б трішки думати, аналізувати ту інформацію, пробувати читати різні газети чи дивитися різні телеканали.

Богдана Костюк

Чи, як каже пан Олексій, виборець зазирав на сайти незалежних інформаційних агенцій, до яких, на його думку, належать “Обозреватель”, “Українська правда”, “Майдан”, сайти місії ОБСЄ та Ради Європи.

Під час проведення виборів на сайтах блоку “Наша Україна”, громадянської кампанії “ПОРА” з’являлися повідомлення про можливе блокування, що врешті-решт і трапилося з інформаційною агенцією “Гаряча лінія”, про що розповіла координатор кампанії “ПОРА” Анастасія Безверха.

Анастасія Безверха

Журналісти отримали ексклюзивну інформацію про те, що по 223-му округу ще вчора були відомі результати, тобто вони отримали папірець, на якому було написано, за якого кандидата скільки має бути голосів. Вони відсканували цей документ і поставили на сайт. При мені – я це бачила.

Цей документ був дуже схожий на те, що було в Білорусі, тобто готовий протокол, на якому написано “Я” і “Ю” і там такі букви біля кожної дільниці, скільки їх треба було.

Після того, як вони поставили цю інформацію, їхній сайт заблокований хакерами.

Богдана Костюк

Крім цього, 31-го жовтня час від часу “зависали” сайти razom.org.ua та unian.net – на них у режимі “нон – стоп” повідомлялось про перебіг виборів, і одночасно величезну кількість “гостей” ці сайти обслуговувати не встигали.

Але це щиро порадувало системних адміністраторів інформагентства УНІАН: користувачі шукали правдивої і чесної, незаангажованої інформації.

Андрій Охрімович

І на завершення кілька слів з “Листа до всесвітнього обивателя”, якого Василь Симоненко адресував, принаймні так мені здається, і в теперішній час.

“Не люблю я вас дурнів приручених, Ваш єлейний холопський тон. Часто в грудях моїх намучених Вибухає сто мегатон. Чи ви чуєте, чи не чуєте? Будьте прокляті ви усі, Ті, що нині в перинах ночуєте Й не купались ніколи в росі! Вас не будить тривога ранками, В мозок ваш не впивається піт, Ядовитими диво-фіранками Ви закрили од себе світ...”

На цьому все. В київській студії разом зі мною працював Михайло Петренко. Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень.

Андрій Охрімович. Радіо “Свобода”. Київ.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG