Доступність посилання

ТОП новини

Лабораторія КДБ/ФСБ продовжує свою діяльність?


Василь Зілгалов

Прага, 13 грудня 2004 р.

Олег Гордієвський – корінний москвич, народився у російській столиці в кінці 30-х років ХХ століття. Закінчив два престижних вузи Москви і спецшколу КДБ. Був керівником резидентури КДБ у Лондоні. Запідозрений Москвою у зраді і заарештований, але у 1985 році цей полковник КДБ чудом, як вважають, у багажнику британського посольського авта, втік на Захід. Оглядачі і фахівці багатьох країн схильні до думки, що він написав одне із найповніших у світі досліджень про роботу російських спецслужб від Леніна до Горбача. Пан Гордієвський вже розповідав раніше слухачам радіо Свобода про можливі сценарії фальсифікації владою президентський виборів в Україні. А що думає пан Олег Гордієвський про нинішню ситуацію в Києві і про отруєння Віктора Ющенка?

Василь Зілгалов

Ви знаєте, ми минулого разу з Вами говорили про прогнози виборів, і Ваш прогноз, фактично, в Україні справдився, тому що Ви говорили, що якщо вони будуть йти ніс в ніс: Ющенко й Янукович, то обов’язково сфальсифікують вибори.

Олег Гордієвський
Олег Гордієвський

Так.

Василь Зілгалов

Як Ви тепер вважаєте після цих двох турів, якщо Ви мабуть трохи в курсі, що відбувається в Україні ?

Олег Гордієвський

Ну, в Україні відбувається те, що ми бачимо. В результаті фальсифікацій на всіх рівнях, особливо, звичайно, на східній Україні і в ЦВК, Янукович вийшов на перше місце, між ними три відсотки.

Тепер, якщо все буде правильно, а я не знаю, чи буде все, бо на східних територіях дуже складно контролювати порядок нормальний і цивілізований. Тепер, якщо буде все правильно, то Янукович програє, а демократія, хороші люди в Україні переможуть. І ми всі сподіваємося на це.

Але ми боїмося, що якісь-там сили можуть завадити цьому, бо три відсотки, це знаєте, так само, як було в США, також було три відсотки між Бушом та Керрі. Так що американці, прихильники Буша, вважають, що це дуже багато і вони гарно перемогли. Так що тут буде боротьба дуже складна.

Хоча якщо буде проведено все правильно, то Ющенко переможе з перевагою у 5-6 відсотків.

Василь Зілгалов

Я хотів у Вас таке запитати: зараз і в англійській пресі, і західній пресі з’явилися публікації з приводу отруєння Ющенка. Яка Ваша точка зору? А кажуть, що це могли бути російські спецслужби, як Ви вважаєте ?

Олег Гордієвський

Розумієте, як кажуть, на даній стадії наші роздуми знаходяться на суто спекулятивному рівні. Тобто ми розмірковуємо, здогадуємося, але логіка, якою ми володіємо, і знання, якими ми володіємо про отрути, як їх використовувати і хто їх використовує, говорять про те, що це була російська, московська отрута із управління, оперативно-технічного управління ФСБ Російської федерації колишнього КГБ.

Лабораторія існує з 20-х років, вона розробила більше десятка різноманітних отрут, які бризкають в обличчя, котрі приймаються ззовні, змішуючись з напоями, супом, наприклад, чи вином і т. д., котрі можна, так би мовити, шприцом вводити.

Я сам був підданий впливу одного такого наркотичного типу, коли КГБ мене допитувало в Москві. Мене допитували за допомогою наркотичного отруйного наркотика. Я на одну добу втратив свідомість, так що я знаю, що вони це роблять. А в Києві, в Україні немає такої лабораторії, отрут немає.

Звідки ж взялась отрута в Києві, якою отруїли Ющенка? Це ж зрозуміло, що його привезли із оперативно-технічного управління у Москві. А хто дав вказівку? Дав, звісно, вказівку начальник ФСБ. А начальник ФСБ як міг дати вказівку послати в Україну? Тільки написавши запит або записку на ім’я вищого керівництва Росії, щоб дали йому дозвіл.

Коли Георгія Маркова вбивали в Лондоні у 78-му році, болгарина, то йшли до Андропова, і Андропов, член політбюро, так би мовити, неохоче дав дозвіл на використання цієї отрути КГБ проти болгарського дисидента в Лондоні, і Маркова було вбито.

Але бачите, Маркова вбили, а Ющенко вижив. Це означає, що він або не доїв свій суп, або вийшов маленький-маленький прорахунок в дозуванні отрути, яку йому додали до їжі.

Василь Зілгалов

Ну він вчора дякував лікарям-австрійцям, які його, фактично, врятували. Інакше, якби він залишився в Україні, він, напевно, б помер.

Олег Гордієвський

Напевно, якби він залишився б в Україні, то б його влада помістила в таку лікарню, яка знаходиться більш-менш під їх контролем. І був би сигнал, мовляв, “не дуже стараєтесь”. І він швидше за все помер би.

Тому він дуже правильно вчинив, поїхавши до Австрії. Австрія - одна з найрозвиненіших країн Європи з чудовою медициною. Таких країн як Австрія всього декілька: Швеція, Данія і Люксембург в Європі з таким рівнем охорони здоров’я.

І, звісно, вони його врятували. І не лише врятували, а вони визначили, яку отруту йому дали. Молодці, молодці просто. І він, Ющенко, - молодець, що правильно все зробив.

Василь Зілгалов

Ви знаєте, вони вважають, тут є таке підозра, яка майже підтверджується, кажуть, що це було зроблено на зустрічі з Головою та заступником Голови СБУ України Смішком та Сосюком. Хіба таке можливо, щоб вони там на місці його спробували отруїти?

Олег Гордієвський

Це звучить дуже дивно, звичайно, бо завжди КГБ діє чи через агентуру, чи через підставних осіб, чи за якихось нейтральних обставин, щоб замести сліди. Але тут, вочевидь, відчай дійшов такого рівня, що у них не було іншої ситуації, коли вони могли б дати отруту.

Врешті-решт мені також дали цей наркотик, коли допитували, просто в присутності двох генералів. Так що присутність генералів під час операції повністю не виключається.

Я думаю, що вони просто дійшли до відчаю у своїй спробі прибрати Ющенка за розпорядженням більш високих інстанцій, і вирішили це робити у власному приміщенні.

Тільки невідомо, що він їв. Якщо він їв повний обід, тобто суп, то найшвидше, що отрута була у супі, але якщо це була зустріч з напоями, то отруту могли додати до келиха з вином.

Василь Зілгалов

Ну, зрозуміло. Ви знаєте, багато хто говорить Ющенку, щоб він був дуже обережним, тому спробують цю справу закінчити.

Олег Гордієвський

Ну справу закінчити, його отруїти зараз досить складно, тому що він постійно в оточенні вірних людей, по-перше.

По-друге, ходять чутки, що українське КГБ розхитується, що там почався розкол. І рано чи пізно, можливо, ще до виборів, якісь генерали почнуть розповідати деталі отруєння, тому що вони бояться: або бояться зміни, або просто починають симпатизувати Ющенко.

І міліція, ви ж бачите теж, значною мірою перейшла на бік Ющенка. У нього тепер більше в державному апараті прихильників, ніж противників, не дивлячись на те, що Кучма і всі промосковські проіндустріальні проросійські діячі стільки років вбивали в держапарат недемократичні ідеї, що тепер демократичні сили і цивілізовані проєвропейські сили починають домінувати.

Я особисто не думаю, що знову буде спроба отруєння, це буде надто нагло та важко зробити.

Василь Зілгалов

Є дуже різка заява держдепартаменту США з цього приводу. Вони дуже, кажуть, схвильовані, дуже насторожені цією вісткою.

Олег Гордієвський

Справа в тому, що і держдепартамент, і американці, я дивлюсь, і Великобританія, вони ж спали, як немовлята. Все думали, що тут демократія, що і Кучма, і Путін – демократи. Раптом вони прокинулись, і стільки накопилось.

Підійшов закон Маркса “перехід кількості в якість”. Якісний стрибок в оцінці керівників України та Росії . І люди: німці, французи почали займати критичну і правильну позицію у відношенні цих режимів.

Василь Зілгалов

Як Ви вважаєте, чи це вдарить по позиціях Росії, по її впливу на Україну.

Олег Гордієвський

Якщо прийде до влади Ющенко – звичайно, це вдарить на позицію Росії. Не тому, що Ющенко хоче, а тому, що це об’єктивний результат.

Під Ющенко Україна стане на шлях в сторону демократичних країн Центральної Європи. Вона належить і по духу, і по характеру, і по менталітету своєму таким країнам, як Чехословакія, Польща, як Угорщина, Австрія, і так далі.

Тому їм потрібно, Україна буде більше з ними, ніж з Росією, хоча з Росією буде підтримувати нормальні відносини, вкінці кінців 300 років пов’язаної історії, але так чи інакше, але Україна буде рухатись в іншу сторону. Це просто об’єктивно ослабить позиції Кремля в Україні.

Поки я вважаю, що це хороша справа, тому що режим в Росії не демократизується, швидше навпаки. Тому великого впливу від Росії не потрібно для України.

Якщо Росія раптом зміниться, якщо там відбудеться демократичний переворот, тоді інша справа, тоді буде братися з двох слов’янських демократичних країн. Але про це приходиться тільки мріяти.

На жаль, російське населення дуже пасивне, апатичне, зовсім не схоже на те, що робиться в Україні на Площі Незалежності всі ці дні.

Весь світ і вся Європа захоплюється поведінкою українських ентузіастів, котрі борються за демократію.

Василь Зілгалов

Пане Гордієнко, може тоді стане більш яскравим те, що Ви зможете повернутись колись в Москву?

Олег Гордієвський

Ну, в Москву я не думаю, що зможу повернутись, тому що там дуже довго буде продовжуватись, домінувати “совковський” менталітет, але до України з’їздити я б із задоволенням хотів. Є багато цікавих місць, які хочу побачити, чи вперше, чи знову в Україні.

Тому, якщо Україна стане демократичною, я із задоволенням відвідаю Україну.

Василь Зілгалов

Щасливо Вам сьогодні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG