Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську створений громадський комітет з проведення люстрації на терені області.


Геннадій Сахаров

Дніпропетровськ, 3 лютого 2005 - Громадський комітет з проведення люстрації був представлений на пресконференції, проведеній у офісі обласної організації Української народної партї. До його складу увійшли голови і заступники голів політичних партій, що входять до політичної коаліції “Сила Народу”. А саме – від Української Народної партії Іван Шулик і Анатолій Сокоринський, від УРП “Собор” Орина Сокульська, від партії “Солідарність” Олександр Соколик, від Партії захисників Вітчизни Іван Колотницький, від Соціалістичної партії – Олександр Моліверов, від Конгресу українських націоналістів – Юрій Береза. Метою Комітету є недопущення призначення на керівні посади у обласну та районні державні адміністрації, податкові адміністрації та прокуратури осіб, котрі брали участь у корупційних діях, у фальсифікаціях підчас виборів до місцевих органів влади, Верховної Ради і виборів Президента України. Оголошено, що засобами досягнення цієї мети стане складання об’єктивних аналітичних довідок про роль і місце посадових осіб підчас діяльності режиму Кучми та у виборчих кампаніях. Інформація для складання тих довідок надходитиме від структур політичних партій та громадян.

Комітет досягатиме поставленої мети шляхом надання відповідних матеріалів керівництву держави, центральним органам політичних партій, доведення інформації до громадськості шляхом проведення круглих столів і оприлюднення матеріалів у засобах масової інформації.

Іван Шулик
Повідомлено, що Комітет вже має певну інформацію, накопичену обласними структурами партій коаліції “Сила Народу” та обласної політичної коаліції “Дніпропетровщина за європейський вибір”.

Говорить Юрій Береза: “На сьогоднішній день у нас є велика база даних про ті порушення, які скоювалися підчас виборчого процесу чиновниками, які на сьгоднішній день думають, що вони одягли помаранчеві шарфи і це дасть їм якусь індульгенцію від нової влади. То нехай запам’ятають, що всі дії, які вели до порушення законодавства підчас виборчого процесу, підчас їхньої діяльності на цих посадах, ці всі факти будуть передані до прокуратури, щоб прокуратура і суд дали їм належну оцнку. Ми не допустимо до влади тих людей, які брали хабарі, які порушували закони, які виганяли студентів з інститутів, які віддавали злочинні накази про блокування того чи іншого моменту в процесі виборів.”

Організатори комітету, попри те, що його рішення матимуть рекомендаційний характер, підходять до справи серйозно:

Орина Сокульська
Орина Сокульська: “Буде відбуватися кадрове наповнення вертикалі нової влади. Важливо, щоби були враховані ряд факторів. Це фактор кредиту довіри, яку отримав народний наш президент, фактор народних сподівань, бо народ сподівається на покращання життя, також повинен бути врахований фактор часу, бо на носі у нас вибори 2006 року, і фактор, дуже важливий при формуванні влади, це фактор моральності. Тому ми як ініціатори цього громадського комітету розуміємо, що ми повинні дати оцінку новим кадровим призначенням.”

Іван Шулик: “Сьогодні ще немає закону про люстрацію. Тому ми сьогодні заявляємо про створення громадського комітету. Громадський комітет напевне матиме результатом тільки одне – оцнки тим, хто не мусить, не має права у подальшому займати керівні посади у владі.“

Юрій Береза
Оголошено, що днями буде подана заява на реєстрацію громадського комітету з люстрації як громадської організації.
XS
SM
MD
LG