Доступність посилання

ТОП новини

На Миколаївщину насувається екологічна катастрофа.


Петро Каландирець

Миколаїв, 30 травня 2005 - У цьому переконані лідери та активісти більшості екологічних організацій, політичних партій регіону. Вони мають намір організувати багатолюдні акції протесту та збір підписів проти розбудови Ташлицької ГАЕС. За це рішення минулої п’ятниці проголосували депутати миколаївської обласної Ради.

Біля будинку обласної ради депутатів зустрічали два пікети. Активісти екологічних організацій (“Зелений рух”, асоціації „Зелений світ”), обласної організації Народного руху України тримали гасла з протестом проти добудови Ташлицького гідрокомплексу.

З іншого боку – пікет прихильників атомників, за підтримки місцевої організації СДПУ (о), з критикою на адресу місцевих екологів.

Сесія обласної ради підтримала рішення про заплановані зміни меж заповідника гранітно-степове Побужжя і цим дала згоду на розбудову Ташлицького гідрокомплексу. Щоправда, як сказав, в інтерв’ю радіо „Свобода” заступник голови організації “Зелений рух” Олександр Малицький, „незважаючи на негативну громадську думку і попередні заборони депутатів різних рівнів, протягом останніх 10 років згадане будівництво не припинялося”.

Голова Миколаївської крайової організації Народного руху України Юрій Діденко заявив, що активісти очолюваної ним партійної організації розпочнуть днями у Миколаєві та районах області безстроковий збір підписів мешканців регіону проти будівництва Ташлицького гідрокомплексу.

Юрій Діденко: „Небезпека будівництва полягає у тому, що не проведена належна екологічна експертиза. Дослідження 1989 року чітко зазначають, що об’єкт може завдати непоправної шкоди екології. Небезпеки можуть очікувати Південноукраїнську атомну станцію і мешканців області. Миколаївці і мешканці районів, розташованих навколо річки Південний Буг одержать стік атомної станції. Річка Південний Буг, і без цього забруднена, практично буде пропущена через турбіни гідрокомплексу, і на витоці ми одержимо стічну канаву Південноукраїнської атомної електростанції. Нічого доброго від цього очікувати не слід”.

На сесії Миколаївської обласної ради не надали слова заступнику голови “Зеленого руху” Олександру Малицькому. Серед присутніх на сесії були народний депутат України Іван Заєць та знаний на Півдні України еколог Валентин Янковський. Вони категорично засудили плани розбудови Ташлицького гідрокомплексу, але депутати ухвалили рішення на користь планів атомників.

Валентин Янковський переконаний, що ухваленим на сесії рішенням депутати висловили згоду з планами, котрі знищують на території заповідника і місць, пов”язаних зі славною історією українського козацтва. На його думку, найближчим часом у зоні екологічного лиха можуть опинитися мешканці Вознесенського, Братського, Єланецького, Веселинівського та Гарбузинського районів.

У райцентрі Вознесенськ Миколаївської області вже відбувся багатолюдний мітинг, ініційований місцевою асоціацією „Зелений світ”. Його учасники у зверненні до президента України Віктора Ющенка вимагають відставки першого віце-прем”єра Анатолія Кінаха, голови обласної державної адміністрації Олександра Садикова та облради Михайла Москаленка, керівника управління екології у Миколаївській області Євгена Седлецького та інших керівників, які виступають на користь будівництва екологічно шкідливого об”єкту. Учасники мітингу висловили вимогу не розбудовувати Ташлицьку ГАЕС. Вони закликали створити на території гранітно-степового Побужжя Національний парк і притягнути „до відповідальності керівників Південноукраїнської атомної електростанції”.
XS
SM
MD
LG