Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми розвитку недержавного пенсійного забезпечення в Україні.


Сергій Собуцький


Київ, 12 липня 2005 - Один з важливих напрямків пенсійної реформи в Україні – недержавне пенсійне забезпечення. Як очікувалось, новий імпульс у своєму розвитку воно мало одержати з 01 січня 2004 року, коли в державі почало діяти нове пенсійне законодавство. Однак цього не сталось.

На сьогодні створені і працюють близько 30 НПФ. Є також вся необхідна інфраструруктура для їх успішної діяльності. Але, як зазначають фахівці, немає найголовнішого - широкого охоплення юридичних та фізичних осіб системою недержавного пенсійного забезпечення. Серед причин такого стану справ називаються: низька поінформованість як працівників, так і роботодавців, незначні фінансові можливості підприємств і фізичних осіб, певна недовіра населення до нової форми пенсійного забезпечення і традиційна впевненість серед широкого загалу, що пенсії, як і раніше, має платити держава. Ця впевненість передалася і народним обранцям, які ухвалили зміни до законів, які регулюють стару солідарну систему. На думку директора товариства “Пенсійно-актуарний консультант” Олександра Ткача, це віддаляє Україну від раніше поставленої мети Пенсійної реформи, а саме: створення пристойного пенсійного забезпечення громадян.

Олександр Ткач: “Знову ухвалюємо зміни до Законів, які регулюють солідарну пенсійну систему, робимо популістські зміни, встановлюючи пенсію на рівні прожиткового мінімуму( це – правильно, це – за Конституцією), але фінансування цих витрат забезпечити дуже складно. Ми знаємо, яка зараз бюджетна ситуація”.

Посилити інтерес до швидкого впровадження недержавного пенсійного забезпечення, на думку аналітиків можна, чимшвидше ухваливши Закон “Про професійні пенсійні системи”. Він стосуватиметься осіб, які мають право дострокового виходу на пенсію через шкідливі умови праці, а їх в державі, за даними різних джерел, від 3 до 4 мільйонів. Участь у недержавних пенсійних фондах буде для них обов’язковою, але внески за своїх працівників до фонду Закон зобов’яже сплачувати роботодавців. На думку президента Національної асоціації НПФ Дмитра Пирога, це має створити позитивний імідж недержавного пенсійного забезпечення і, таким чином, спонукати пересічних громадян ставати клієнтами НПФ. Важливу роль, як підказує світовий досвід, мають відігравати також галузеві профспілки. Далі Дмитро Пиріг:

Дмитро Пиріг: “Системи недержавного пенсійного розвитку набули найбільшого розвитку саме в тих країнах, де була присутня обов’язкова складова або вплив профспілок, які існують в цих країнах, був на роботодавців досить потужним. Профспілки диктували умови щодо створення НПФ”.

На думку аналітиків, в Україні слід пришвидшити кроки до впровадження недержавного пенсійного забезпечення, оскільки демографічна ситуація в державі така, що найближчим часом солідарна система, до якої вже зараз достатньо претензій, просто не зможе задовольняти потреби громадян.
XS
SM
MD
LG