Доступність посилання

ТОП новини

“Радянські офіцери” проти “бандерівців”.


Володимир Притула













Симферополь, 7 жовтня 2005 - У Симферополі комуністи та їхні політичні союзники сьогодні протестували проти намірів Української народної партії 14 жовтня провести у Києві парад ветеранів Української повстанської армії. Щоб не допуситити цього, кримські ліві пройшлися маршем центральними вулицями Симферополя. У ньому взяли участь не більше пів сотні осіб.

Фактично організаторами і виконавцями маршу виступили активісти Спілки радянських офіцерів Криму. До двох десятків літніх людей у старих радянських одностроях також приєдналися молоді хлопці під прапорами громадського об’єднання “Нащадки Богдана Хмельницького”, яке очолює лідер кримських комуністів Леонід Грач. Сам товариш Грач на акції не з’явився, але його однопартієць і голова Спілки радянських офіцерів Сергій Нікулін пояснив її мету:

“Бандерівці оголосили про свій намір організувати парад, я називаю його в лапках, на Хрещатику в столиці України. Ми, радянські воїни, виграли Велику вітчизняну війну, а не вони. Вони її програли. У зв’язку з цим говорити про якісь паради для них – це нонсенс. Все, що вони можуть собі дозволити – пройтися колоною військовополонених. А ми готові їх конвоювати. І за цією колоною мають пройти ще й поливальні автомашини, щоб змити бруд – так, як це було, коли німцям було дозволено у 44-му пройтися вулицями Москви”, - сказав Сергій Нікулін.

Він довго не хотів говорити, що ж буде, якщо ветерани УПА таки вийдуть на Покрова на парад, але таки здався:

“Це попередження! Нас більше, ми організованіші. І нарешті – переможці – ми! Якщо усе ж вони надумають вчинити таке неподобство на Хрещатику, то ми привеземо десятки, сотні тисяч і проведемо такий парад, що мало не здасться!” – заявив голова Спілки радянських офіцерів Криму комуніст Сергій Нікулін. Втім, у сьогоднішньому марші взяли участь не більше пів сотні осіб.

Голова кримської організації Української народної партії Олег Фомушкін каже, що з Криму на парад збирається кілька ветеранів УПА та українського національного підпілля. Він радить не звертати уваги на акції комуністів, які навіть в Криму уже не здатні зібрати масову акцію. Олег Фомушкін:

“Всі дії комуністів спрямовані проти об’єднання українського народу. Сьогодні нас намагаються поділити за національністю, за мовою, я вважаю, що такі принципи спрямовані проти свого народу і в кінці кінців вони приведуть до чвар і неспокою, і що це звичайно є нова передвиборча акція” , – це була думка голови кримської організації Української народної партії Олега Фомушкіна.
XS
SM
MD
LG