Доступність посилання

ТОП новини

Німецький депутат: Москві йдеться тільки про тиск на Польщу та Україну.


Надія Кандиба Німеччина, 9 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Про оголошений кілька років тому президентами Росії та України, а також канцлером Німеччини міжнародний газотранспортний консорціум уже встигли забути. Цей проект, який передбачав модернізацію української газотранспортної системи, досі так і не вдалося реалізувати. Водночас знадобилося лише три місяці, щоб після підписання угоди про наміри вже розпочати будівництво нового газопроводу, який поєднає Росію та Німеччину в обхід Польщі, держав Балтії та України. У самій Німеччині цей проект викликав неоднозначну реакцію.

На офіційній церемонії відкриття будівництва Північноєвропейського газопроводу, що в п’ятницю відбулася в містечку Бабаєво поблизу Санкт-Петербурга, Німеччину представляв міністр економіки Міхаель Ґлос. Він наголосив на важливості майбутнього газопроводу для енергозабезпечення Європи. Привітали реалізацію цього проекту й німецькі енергетичні концерни. „Завдяки новому трубопроводу Німеччина отримає прямий і надійний доступ до російських покладів газу”, - сказав керівник компанії E.ON Вульф Бернотат.

Але в Німеччині можна почути й критичні голоси, як на адресу самого проекту, так і на стиль колишнього червоно-зеленого уряду при укладанні домовленостей з Росією. Член правління Християнсько-демократичного союзу Фрідберт Пфлюґер у зв’язку з цим якось заявив:

„Ми критикуємо те, що домовленість про таку співпрацю між Німеччиною та Росією свого часу досягли без належних консультацій з державами Центральної та Східної Європи. Таким чином у країнах Балтії, у Польщі, в Україні виникли побоювання, що німці та росіяни роблять свої ґешефти у них за спиною. Це було помилкою, бо загалом це правильний проект. Однак його слід було представити розумніше й дипломатичніше”.

У зв’язку з будівництвом прямого німецько-російського газопроводу країни Центральної та Східної Європи можуть зазнати великих збитків, оскільки втратять частину грошей за транзит російського газу до Західної Європи. Крім того, є побоювання, що відтепер Москва матиме додаткові важелі для енергетичного тиску на своїх сусідів. Німецькі засоби масової інформації цитують президента Росії Володимира Путіна, який наголошує на важливості будівництва нового трубопроводу на тлі останніх суперечок з Україною, яка не бажає просто так сприймати різкого підвищення цін на російський газ.

Тим часом німецькі „зелені” вимагають взагалі відмовитися від цього проекту, реалізація якого обійдеться щонайменше в чотири мільярди євро. На думку експерта з енергетичних питань фракції „Союзу-90/Зелених” у Бундестазі Ганса-Йозефа Фелля, альтернативні варіанти - модернізація та розширення газотранспортних потужностей, що вже існують, - значно дешевші й ефективніші. „Єдиний, хто виграє від нового газопроводу, - це Росія”, - зауважив Фелль. На його думку, Москві йдеться тільки про тиск на Польщу та Україну. „Будівництво нового газопроводу - це початок європейських конфліктів за енергетичні ресурси”, - сказав представник „зелених”. Водночас голова фракції лібералів у Бундестазі Вольфґанґ Ґерхард вважає, що тут не слід шукати якогось політичного підтексту. На його думку, в непорозумінні навколо будівництва Північноєвропейського газопроповоду винна передусім Німеччина.

„Якщо німецька сторона хоче цей трубопровід й обговорює це питання з Росією, тоді саме німці повинні також мати розуміння стосовно того, кого слід поінформувати”, - сказав Ґерхард.

Хоча б частково виправити таку помилку вирішила новий канцлер Німеччини Анґела Меркель. Вона пообіцяла Варшаві, що Польщу залучать до будівництва Північноєвропейського газопроводу. Йдеться про його відгалуження в польському напрямку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG