Доступність посилання

ТОП новини

Демократія по-казахськи: 3 грудня в Алма-Ати відбудеться прес-конференція українських журналістів, яких виганяють з Казахстану.


Василь Зілгалов

Прага, 2 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Ми вже повідомляли про те, що казахська влада постановила видворити з країни до кінця дня, 3 грудня, трьох українських журналістів з київського Центру молодіжних досліджень – Назара Зелінку, Віктора Штепу та Ігоря Легкодимова, котрі офіційно прибула до Алма-Ати для моніторінґу місцевої преси під час президентських виборів в Казахстані, що мають відбутися 4 грудня. І це все відбувається, не зважаючи на протест українського Генерального консульства в Алма-Ати, у справу також втрутилося Бюро із захисту прав людини та адвокати, що подали позов до місцевого суду на міграційну поліцію Казахстану. Ось що сказав з цього приводу радіо Свобода Назар Зелінка.

- Пане Зелінка, чи відбувся я сьогодні суд на вимогу Бюро по захисту прав людини в Алма-Аті?

- Сьогодні суд не відбувся. Сьогодні був поданий позов. Зараз очікується, коли назначать суд. Бюро надало прохання про те, щоб нас міграційна поліція зареєструвала, оскільки було подання в суд, що ми мусимо бути присутні на суді, щоб нас зареєстрували до закінчення справи.

Наш адвокат подала таку заяву. Завтра вранці ми з адвокатом будемо пробувати реєструватися. О 12 годині в Алма-Аті буде прес-конференція, де будуть чітко висвітлені всі події, буде проведений невеличкий аналіз взагалі по подіях стосовно громадян інших держав. Зараз це вже є тенденцією.

В принципі, наша справа є показовою, щоб показати громадськості, що міграційна поліція Казахстану тенденційно займається цими справами, що безпідставно незаконно відправляє громадян, які неугодні, не подобаються закордон.

- А чи є якісь реакції з боку міграційної поліції, з боку МЗС Казахстану або з боку влади сьогодні?

- В принципі, такого сьогодні не було. Чогось офіційного не було. Сьогодні ми працювали з адвокатом, з юристом, щоб підготуватися до прес-конференції, щоб нас зареєстрували.

Але ми однозначно не будемо покидати країну до 3 числа, оскільки знаємо, що ці дії є незаконними, вважаємо, що повинні залишитися для розгляду суду. Можливо, нас затримають після 3 числа, дадуть адмінарешт і депортують. Але сподіваємося, що такого не буде, і що нас завтра зареєструють. Шанс досить малі, що нас зареєструють.

- Так що завтра має бути і суд і прес-конференція?

- Не знаю чи суд, оскільки справа подалася до розгляду. Коли суд назначить засідання, то ще невідомо. Тобто зараз буде в принципі прес-конференція. Можливо, щось буде відомо. Сподіваємося, що суд відбудеться завтра, але ще невідомо (фраза нерозбірливо) адвоката.

- Маєте на увазі казахського адвоката?

- Так, це адвокат, який захищає наші права.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG