Доступність посилання

ТОП новини

Представник “Пори” заявляє про політичні мотиви його депортації з Азербайджану.


Віктор Міняйло

Сергій Євтушенко
Київ, 19 вересня 2005 - Член політради Громадянської партії “Пора” Сергій Євтушенко переконаний, що його затримання в аеропорту Баку і депортація мали політичні мотиви, оскільки його партія підтримує зв’язки з азербайджанською опозицією. Про це він заявив на прес-конференції у Києві.

Сергій Євтушенко в складі української делегації мав намір взяти участь в міжнародній конференції “Демократичне майбутнє Азербайджану і Білорусі”, яку організувала опозиційна азербайджанська партія “Мусават”. Але в аеропорту Баку його без жодних пояснень затримали і він просидів майже два дні в службовому приміщенні під наглядом співробітників Міністерства національної безпеки Азербайджану. Сергій Євтушенко:

“Вони запропонували мені погодитися на депортацію, що викликало в мене певне небезпідставне здивування, оскільки вони не мають права депортувати мене в третю країну. Я прибув з Києва і був готовий чекати нашого рейсу, який був через три доби. Я категорично відмовився, доки в аеропорту не з’явився зальотний український борт “Донбас-Аеро”. Я був депортований в Донецьк. Мені не був виданий Акт про депортацію. На момент моєї депортації жодних пояснень не було. Крім того, що мені сказали, що я внесений у якісь політичні чорні списки людей – в’їзд яких не бажаний в Азербайджан”.

Сергій Євтушенко запевнив, що продовжить зусилля отримати по дипломатичним каналам пояснення від азербайджанської сторони причини затримання.

А від української сторони те, що відбулося в Баку, з юридичної точки зору прокоментував член української делегації на конференції, народний депутат Микола Катеринчук:

“Влада Азербайджану порушує міжнародні правила і низку конвенцій, до яких вона приєдналася будучи членом Ради Європи. Вилучення паспортів, затримання більше 3-х годин щодо встановлення особи, затримання на термін більше 24-х годин, без рішення суду, а також видворення, практично, Сергія Євтушенка без будь-яких пояснень, без статусу “персона нон грата”, про що йшлося, без протоколу про депортацію – це все є тим, що повинне спонукати наше МЗС до рішучих дій по встановленню розуміння між державами. Ми маємо безвізовий в’їзд на територію Азербайджану, тому цей інцидент з Сергієм Євтушенком – це є демонстрацією влади ставлення до українських громадян”.

Це говорив народний депутат України Микола Катеринчук. А поки МЗС України встановлює розуміння між державами, про те, що відбувається в Азербайджані розповів ще один член української делегації на конференції в Баку, директор Інституту масової інформації Сергій Таран:

“В Азербайджані за 2 місяці парламентські вибори. Опозиція має високі шанси. Рейтинг влади складає близько 20%, а більшість підтримки має опозиція. Найвпливовішим блоком політичних партій є блок “Азарлик”, основу якого складає партія “Мусават”, яка і організувала цю конференцію. Прямі аналогії з президентськими виборами в Україні тут не варто робити, оскільки – це все таки парламентські вибори. І якщо робити якісь аналогії з Україною, то це швидше треба робити аналогії з Україною 2002 року, коли відбувалися парламентські вибори, і завдяки тому, що опозиція сформувала найбільшу фракцію в парламенті, їй вдалося зробити те, що відбулося минулого року”.

Ще однією аналогією Сергій Таран назвав те, що в Азербайджані помічена стара команда російських політ технологів, яка не поважає азербайджанський народ так, як не поважала народ України минулого року. А Микола Катеринчук вважає, що Азербайджан вагітний на демократичні зміни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG