Доступність посилання

ТОП новини

Премія ім. Б. Лятошинського 2006 року.


Леся Олійник Київ, 31 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Києві вручили щорічну премію, що носить ім’я українського композитора Бориса Лятошинського. Премія, яка заснована Міністерством культури і туризму та Національною спілкою композиторів України вважається однією з найбільш престижних в Україні музичних відзнак. Цьогорічним лауреатом стала молода композиторка зі Львова Богдана Фроляк. Церемонія нагородження відбувалася в квартирі-музеї, де мешкав і працював Лятошинський.

На стінах квартири-музею Бориса Лятошинського висять портрети його кумирів і вчителів – Ріхарда Вагнера, Шуберта, Чайковського, Глінки, Бетховена, Гліера. Саме тут відбувається щорічне вручення премії новому лауреату. Як і завжди, зібралися провідні українські композитори, учні і послідовники Лятошинського - Валентин Сильвестров Євген Станкович, Мирослав Скорик, Леся Дичко, Геннадій Ляшенко. У цей дім приходять і вже відомі, і зовсім молоді музиканти. Адже крім музики, що стала надбанням європейської культури ХХ століття, Лятошинський створив цілий напрямок національної композиторської школи. Тому одержати премію, що носить ім’я видатного митця, насамперед, сприймається як визнання таланту і творчої праці. Цьогорічну, 12-у премію отримала молода композиторка Богдана Фроляк.

До слова, минулого року лауреатом премії стала також представниці жіночої половини композиторів – Вікторія Польова. Кореспонденту Радіо-Свобода Богдана Фроляк скаазала: „Я дуже щаслива, що отримала премію імені Бориса Лятошинського. Борис Лятошинський є знаковою постаттю в українській музиці ХХ століття. Я думаю, що всі сучасні українські композитори так чи інакше є представниками школи Лятошинського. Оскільки як Борис Лятошинський, так і Левко Ревуцький, є композитори, від яких ми вийшли, у них вчилися і на їх творчості. І ми можемо себе з гордістю вважати їхніми учнями”.

Не зважаючи на свій молодий вік, Богдана Фроляк уже має визнання і вже сама навчає у Львівській консерваторії творчу молодь. Це вже друга премія композиторки. 5 років тому вона стала лауреатом премії імені Левка Ревуцького. Музика Богдани Фроляк звучить на престжних фестивалях сучасної музики України, Польщі, Швейцарії. Вона отримала стипендії від німецької фундації імені Ернста Сіменса та Міністерства культури Польщі. Премією Бориса Лятошинського композиторку відзначили за Концерт для кларнету з оркестром, яку вона написала на замовлення відомого польського музиканта Войтека Мрозека.
XS
SM
MD
LG