Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи вимагає відновлення моніторингу за правами людини в Чечні.


Василь Зілгалов Прага, 25 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – В середу Рада Європи ухвалила нову резолюцію щодо ситуації в Чечні, і зрозуміло, що ця резолюція відмінна по своєму характеру і змісту від попередньої резолюції щодо Грузії, котра була ухвалена днем раніше в Страсбурзі. Російська делегація в ПАРЄ висловила свою категоричну незгоду із резолюцією по Чечні та з поправкою щодо невідповідності європейським стандартам російського закону про неурядові організації.

І дійсно, сам характер обговорення 67 - сторінкової доповіді ПАРЄ щодо подальшого брутального порушення людських прав у Чечні носив дуже жорсткий характер. Саме голосування з приводу резолюції по Чечні також підтвердило розігріту атмосферу обговорення цього питання в Страсбурзі. Додала напруженості і поправка ПАРЄ щодо невідповідності російського закону про неурядові організації демократичним, європейським стандартам.

У резолюції Ради Європи з приводу ситуації в Чечні йдеться про те, що тут тривають убивства невинних людей, сваволя військових, сил безпеки, котрі практикують тортури, порушення громадянських прав і свобод, тривають захоплення заручників та інші порушення прав людей. ПАРЄ вважає, що негативна практика Росії в Чечні поширюється по всьому Кавказькому регіонові. Зокрема доповідач з цього питання , депутат Кіпру Хрістос Поургоурідіс сказав:

«Це зовсім не прийнятне і тим більше не може бути прийнятним для російської федеральної влади і особливо для російської Думи – це стосується і справ зі вбивствами людей, їх зникненням, тортур та інших серйозних порушень прав людини, кримінальні справи відкриваються, призупиняються і швидко закриваються».

Російська делегація в ПАРЄ висловила бурхливу незгоду з резолюцією та ще й протестувала. Зокрема, представник від Ліберальної партії Росії Леонід Слуцький сказав наступне:

«Поставлю питання , чи є серед фундаментальних прав людини на території Ради Європи таке право, як вибирати і бути обраним? Звичайно, є. Тоді чому в резолюції немає жодного слова про те , що в Чечні відбулися парламентські вибори, котрі завершили процес формування конституційної влади в республіці. Вперше за п’ятнадцять років, після двох воєн чеченський народ вільно і , до речі, при великій конкуренції вибирав парламент. З точки зору прав людини це величезний прогрес».

Однак у резолюції Ради Європи щодо Чечні йдеться про системні порушення прав людини в республіці, відсутність відповідної реакції Росії на попередні резолюції ПАРЄ і пропонується «відновити моніторинг стану прав людини в Чеченський республіці, який був призупинений у 2004 році». Також наголошується, що «відсутність дієвої реакції з боку Комітету по Чечні може серйозно підірвати авторитет всієї організації».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG