Доступність посилання

ТОП новини

Нова мовна ініціатива Партії регіонів.


Тарас Марусик Київ, 19 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 17 січня два Віктори Януковичі – старший, лідер Партії регіонів, і молодший, його син – провели дві паралельні акції з практично одним змістом. Янукович-старший у Кіровограді заявив, що Партія регіонів України підтримає пропозицію Президента України про проведення референдуму з питання політичної реформи, якщо заразом у народу запитають про його ставлення до НАТО, ЄЕП і надання російській мові статусу державної. А молодший в столиці України проанонсував початок першого SMS-референдуму про статус російської мови в Україні.

SMS- референдум, організований Партією регіонів триватиме 2 місяці цілодобово, повідомив на прес-конференції в агентстві УНІАН керівник проекту, Віктор Янукович-молодший. Відповідаючи на запитання журналістів про вартість проекту, він зазначив, що вона “мізерна”, і становить близько 15 тисяч гривень. За його словами, проект фінансується з передвиборчого фонду Партії регіонів. Син лідера Партії регіонів сказав також, що в результаті проведеного референдуму буде визначена кількість людей в Україні, які підтримують надання російській мові статусу державної. “Це вагомий аргумент, з яким ми зможемо йти і вести переговори з будь-якою владою, - заявив він. - Це перший серйозний проект, це прогресивне масштабне соцiологiчне опитування” .

Пiдбивати пiдсумки референдуму, за словами Віктора Януковича-молодшого, будуть компанiя “Iнформ-мобiл” та оператори мобiльного зв''язку. Пiсля закiнчення референдуму будуть складенi акти з голосування.

На прохання радіо “Свобода” чергову мовну ініціативу Партії регіонів прокоментувала кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови і прикладної лінгвістики Національного університету “Львівська політехніка” Ірина Фаріон. Вона вважає, що тут є дві площини:

“По-перше, це, безперечно, юридична. Це абсолютно незаконні, авантюристичні і сміховинні дії, які не мають жодної ваги. В преамбулі до першого розділу Конституції України виписане так зване конституційне поняття конституційного ладу. До цього поняття входить статус державної мови. Отже, посягання на статус державної української мови чи на зміну цього статусу є посяганням на Конституцію України. Відповідно, “Регіони” як основні порушники Конституції України активно зараз це демонструють, тобто всі їхні дії є абсолютно антизаконними і жодних наслідків законного характеру з їхніх дій бути не може”.

Друга площина – політична, каже Ірина Фаріон:

“Чим же ж “Регіонам” Януковича “брати” свій електорат як не такими піар-акціями, які дуже дешево попахують? То я ставлюся до цього надзвичайно скептично і вважаю, що це позиція безпорадних, відчужених, нещасних людей”.

Це була думка кандидата філологічних наук, доцента кафедри української мови і прикладної лінгвістики Національного університету “Львівська політехніка” Ірини Фаріон.
XS
SM
MD
LG