Доступність посилання

ТОП новини

Таємнича “РосУкрЕнерґо” намагається очистити свій імідж.


Марія Щур Прага, 17 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Компанія “РосУкрЕнерґо”, яка з цього року стала єдиним постачальником газу в Україну, намагається очистити свій імідж. “Газпром” планує перевести російську частину акцій в “РосУкрЕнерґо” у безпосередню власність “Газпрому” і закликає українського партнера “Нафтогаз України” зробити те ж саме. Сама ж “РосУкрЕнерго” заявляє про наміри незабаром випустити акції на західних біржах і таким чином поліпшити свою репутацію. Однак експерти вважають, що обидва способи не дадуть бажаного результату, допоки не стануть відомі справжні власники таємничої компанії.

Заступник голови “Газпрому” Александр Медведєв заявив у понеділок, що компанія переведе половину своїх акцій у компанії “РосУкрЕнерґо” з рахунків “Ґазпромбанку” до власності безпосередньо “Газпрому”. А упродовж вихідних голова “Газпрому” Алексєй Міллер закликав “Нафтогаз України” вчинити так само і перевести українську частку в “РосУкрЕнерґо” з компанії “Raiffeіsen Investment” на себе.

На думку керівників “Газпрому”, ці кроки мають очистити репутацію компанії. Ця фірма від початку року стала єдиним постачальником газу в Україну. Таким чином, “РосУкрЕнерґо”, що зареєстрована в Швейцарії, і є спільним підприємством між “Ґазпромбанком” та підрозділом австрійського банку “Raiffeіsen” стала об’єктом прискіпливої уваги з боку українських і російських законодавців, а також іноземних інвесторів, які нещодавно отримали доступ до акцій “Газпрому”.

Всіх їх цікавлять багато запитань, на які поки що жодна зі сторін не може дати задовільну відповідь. Серед іншого, запитання стосуються справжніх власників акцій “РосУкрЕнерґо”, які перебувають в управлінні підрозділу австрійського банку.

Провідний російський експерт з газових питань Вадим Кляйнер з компанії “Hermitage Capital Management” вважає, що спроби прояснити структуру власності “РосУкрЕнерґо” підуть на користь “Газпрому”: «Ми вважаємо, що це позитивно, бо “Газпром” є фахівцем з продажу газу, то і “РосУкрЕнерґо” повинна перебувати на його балансі».

Він додає, що і відповідний крок з боку України був би бажаний для “Газпрому”: «Для “Газпрому”, для його іміджу, коли він співпрацює з компанією, чиї власники невідомі і з приводу яких відбувається постійна спекуляція. Набагато правильніше було б, щоб контрагентом “Газпрому” була компанія “Нафтогаз України”, як найбільша газова компанія на території України».

Проте, на думку аналітика Радіо «Свобода», Романа Купчинського, який впродовж кількох років досліджує розвиток компанії “РосУкрЕнерґо” та її попередниць на газовому ринку України, офіційно Україні не належить жодна частка цієї фірми. Тому, вона мусила б викупити “РосУкрЕнерґо” у невідомих власників, від імені яких акціями компанії керує “Raiffeіsen Investment”. «Це може дуже дорого коштувати. Минулого тижня, коли Медведєв запропонував, щоб Україна купила 50% акцій “РосУкрЕнерґо”, російська газета «Вєдомості» написала, що це може обійтися Україні у 34 мільярди доларів».

Крім того, ми ще не знаємо, у кого Україна має купити ці акції.

«Це також питання. Вони купують кота в мішку. І вони не знають, хто на цьому скористає. Я думаю, “Газпром” прекрасно знає, хто є ці українські закриті інвестори, які криються у “Raiffeіsen Investment”, вони б інакше не творили фірму, не знаючи, з ким вони мають до діла». А тому, на думку Романа Купчинського, «все, що вони говорять про свою прозорість, це є звичайний нонсенс».

Також на думку аналітиків, плани, озвучені управляючим директором “Raiffesen Investment” Вольфґанґом Пучеком про те, що “РосУкрЕнерґо” має намір виставити свої акції на продаж на західних біржах цінних паперів, не додасть прозорості компанії. На думку Вадима Кляйнера, це суперечить попереднім заявам керівників “Газпрому”: «Якщо ми говоримо, що було б правильно, щоб цей оператор у певних частках належав двом основним учасникам процесу, “Газпрому” та “Нафтогазу України”, з цієї точки зору немає сенсу розміщати його акції на фондових біржах».

Щодо того, яка саме частка в “РосУкрЕнерґо” має належати Україні, також незрозуміло. Британська газета “Financial Times” цитує українського президента Віктора Ющенка, який говорить, що «звернувся до президента Путіна, щоб той надав допомогу, щоб Україна, як одна із зацікавлених сторін у транспортуванні газу, отримала відповідне місце в “РосУкрЕнерґо”, щоб ми почувалися повноцінним членом процесу транспортування газу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG