Доступність посилання

ТОП новини

Стан металургії України.


Геннадій Сахаров Дніпропетровськ, 19 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На першій у 2006 році балансовій нараді підприємств металургійної і гірничо-видобувної галузі та залізничного була проаналізоваеа ситуація у гірничометалургійному комплексі України.

Вперше на нараді, яка проводиться щомісяця, були відсутні представники Криворіжсталі, бо керівництво найбільшого металургійного комбінату України не бачить необхідності у керівних діях Міністерства промислової політики для забезпечення безперебійної роботи підприємства. Ринкові відносини в українській металургії беруть гору.

залежність рентабельності ві ціни ґазу
Відкриваючи нараду, директор департаменту металургійної промисловості Мінпромполітики Володимир Грановський сказав, що тепличних умов, у яких працювала українська металургія до січня 2006 року, більше не буде.

“Ніхто сьогодні крім нас, Росії і США не використовує так широко природний ґахз у металургії. Природний ґаз переважно на заході використовується як сировина для хімічної промисловості. Сьогодні у нас ще лишилися погляди від того старого життя що ми використовували і будемо широко використовувати ґаз. Це оманлива позиція і необхідні корективи. Тим не менше металургійний комплекс був, є і залишається базовою галуззю економіки України. І ми збираємося тут щоб обговорити наші проблеми, накреслити плани як виконувати програмні документи, які маємо”.

Генеральний директор об’єднання “Металургпром” Василь Харахулах повідомив, що у 2005 році українська промисловість дещо зменшила вироблення чавуну, сталі, прокату, ферросплавів. Причинами цього є зниження попиту на зовнішніх ринках, пониження курсу долара, підвищення залізничних тарифів і подорожчання
Володимир Грановський
енергоносіїв. За словами Василя Харахулаха цього року підвищення ціни ґазу на кордоні до 95 доларів за тисячу кубометрів, а відтак, для підприємств до 122-147 доларів, призведе до пониження рентабельності металургійних підприємств з 13-ти до 3-4 відсотків. Для пониження енергоємності виробничих процесів необхідні комплексні заходи, найбільш дієві з яких, пов’язані з модернізацією виробництва, є фондоємними і потребують державної підтримки у вигляді пільг у опоаткуванні на час впровадження новацій. У нас два виходи – зазначив Василь Харахулах – або згортати виробництво або підвищувати його рентабельність.

Директор державного підприємства “Укрпромзовнішекспертиза” Володимир Власюк навів результати аналізу світових ринків металургійної продукції. Попит на продукцію металургії у світі понизився і є її надлишок в усіх реґіонах світу. Знижуються ціни. Україна відчуває проблеми на ринках Південно-східної Азії, де її потіснив Китай. Дещо збільшився продаж українського металу до африканських країн. На інших ринках суттєвих змін немає. Головними факторами, що впливають на стан української металургії, Володимир Власюк назвав прихід в Україну компанії “Міттал Стіл”, що загострить конкуренцію підприємств в Україні, і зростання ціни ґазу. Він навів дещо інші оцінки і прогнози рентабельності підприємств, ніж Василь Харахулах. За його словами якщо при ціні на кордоні 95 доларів рентабельність української металургії становить 13%, то при 160 доларах рентабельність стане нульовою а при ціні 230 доларів підприємства стануть на 6 відсотків збитковими. Відтак якщо технічний рівень української
Василь Харахулах
металургії не зрівняється з зарубіжним, на тлі пониження світового попиту, зростання конкуренції і собівартості металу проблеми неминучі.

Саме про це 19 січня на круглому столі у Міністерстві промислової політики має відбутися серйозна професійна розмова. Мають бути обговорені плани модернізації металургійного виробництва і забезпечення рентабельності галузі в сьогоднішніх умовах.
XS
SM
MD
LG