Доступність посилання

ТОП новини

“Перед мікрофоном “Свободи”: Інтерв’ю з Віктором Пинзеником.


Марина Пирожук

Аудіозапис інтерв’ю:

Київ, 16 лютого 2006 року.

Марина Пирожук: Пане Пинзеник, вітаю Вас і дякую, що знайшли час для Радіо “Свобода”. З міністром фінансів, очевидно, треба починати розмову з бюджету. Як виконується головний фінансовий закон країни?

Віктор Пинзеник: Показники січня виконані. По загальному фонду є перевиконання надходжень, порівняно з нашими показниками на січень. Тенденції січня-лютого теж дають підстави очікувати виконання за два місяці показників плану. На сьогоднішній день виконання 72% до планових показників, але ще не було головних платежів. 20 числа буде сплата податку на прибуток і в кінці місяця буде сплата податку на додану вартість.

Марина Пирожук: Тобто ситуація під контролем?

Віктор Пинзеник: Доходи, я очікую, будуть виконані. Можу сказати, що по митниці ми маємо уже другий місяць підряд зростання доходів до попереднього року приблизно двократне.

Марина Пирожук: Пане міністре, як використовуються кошти , отримані від продажу “Криворіжсталі” ? І хто уповноважений розподіляти ці кошти – уряд, парламент, хто?

Віктор Пинзеник: Це відомо всім, хто до цього причетний. Просто цю тему переводять в іншу площину. Єдиним документом, який регулює витрачання всіх коштів державою, є держбюджет. Держбюджет і на цей рік і на минулий рік затверджений законом з перевищенням видатків над доходами. Тому кошти минулого року були використані відповідно до закону про Держбюджет України. Цього року жодної копійки не було витрачено і не буде витрачено поза рамками цього закону.



Віктор Пинзеник: І все ж таки як розподілятимуться ці кошти? На які сфери вони будуть спрямовані і з якою метою?

Віктор Пинзеник: Всі доходи, які у нас входять у загальний фонд Держбюджету, не прив’язані. У нас немає такого, що ПДВ йде, наприклад, на освіту, на пенсії чи на зарплати. Податок на прибуток йде, наприклад, на комунальні платежі. У нас такого немає. Я ще раз хочу наголосити. Затверджено бюджет, доходи – 80 мільярдів, видатки – 90 мільярдів. Цифри умовні. 10 мільярдів – розписано кожен напрямок використання. 80 мільярдів ми покриваємо за рахунок податків, 10 мільярдів – покривається за рахунок приватизації. Але воно йде все вкупі. Тобто там немає окремо прив’язки однієї статті доходної до видатків. Виняток становить лише спеціальний фонд. Але приватизація не фінансується через спецфонд.

Марина Пирожук: І все ж таки куди спрямовуються ці кошти - у розвиток виробництва, на соціальний сектор чи проїдання, як висловлювалося багато експертів? Куди конкретно?

Віктор Пинзеник: Коли мають на увазі проїдання, то нехай пояснять пенсіонерам , що їм пенсії не хочуть платити. По-друге, це не проїдання, бо пенсіонер ці кошти несе для оплати різних послуг, для купівлі товарів, який має прямий вплив на темпи розвитку національної економіки. Що більше люди споживають, то більше є можливості для роботи українських підприємств. Я ще раз хочу наголосити, не було ніколи і немає окремих процедур використання коштів від приватизації. Вони закладаються завжди процедурою Закону про держбюджет. Ми витрачаємо рівно стільки, скільки передбачено Законом про держбюджет. Велика частина коштів досі не використана.

Марина Пирожук: Тобто, загальної стратегії, планів , куди ці кошти спрямувати, немає?

Віктор Пинзеник: Єдиним стратегічним документом, який визначає політику будь-якої країни, включаючи Україну , є Закон про держбюджет. Він визначає пріоритети витрачання держкоштів. Не може бути в країні політики десяти пріоритетів чи двох. Єдиним документом, який ці пріоритети може закласти, є держбюджет. Можна сперечатися, чи той пріоритет чи інший, але суперечки закінчуються, коли був проголосований Закон про держбюджет. І відповідно до тих напрямів фінансування, відбувається витрачання коштів. Все, що ми мали право витратити, ми витратили. До речі, ми витратили менше, бо перевищення видатків над доходами було на півтора мільярда гривень менше. Тому ми не всі витратили кошти, на які мали право. Цього року ми витрачання здійснюємо теж відповідно до визначеного законом напряму.

Марина Пирожук: Ви один із міністрів, хто публічно висловив незадоволення газовими угодами. Зокрема, умовами створення СП між “Нафтогазом” та “РосУкрЕнерго”. Bи з міністром економіки Арсенієм Яценюком єдині, хто говорив про ризики від таких газових домовленостей у Верховній Раді.

Чи розуміє, усвідомлює ці проблеми Прем’єр?

Віктор Пинзеник: Я свою позицію висловлював і можу підтвердити. Я меншою мірою зачіпав питання про створення СП, бо це частина великого ланцюга домовленостей. Тривожні речі, на які відповіді немає, на жаль, залишаються.

Марина Пирожук: Чи доносили ви свою стурбованість, застереження до Президента?

Віктор Пинзеник: Я позицію висловлював з цього приводу. Тобто, я член уряду. В першу чергу, я це робив в уряді.

Марина Пирожук: Чи розуміють Вас? Чи є відгук на Ваші зауваження?

Віктор Пинзеник: Тривожними речами цих пакетів є відсутність ув’язки ціни транзиту, відсутність гарантії ціни, неадекватні умови транзиту територією України газу російського і для України газу з Туркменистану, бо, на жаль, там закладені бартерні схеми розрахунків. І я не бачу повної гарантії покриття балансу газу.

Марина Пирожук: І знову ж таки, чи усвідомлює це Президент і Прем’єр , Ваш безпосередній начальник?

Віктор Пинзеник: Ви, очевидно, не мені питання ставите...

Марина Пирожук: Зрозуміло... Пане міністре, глава парламентського комітету з питань бюджету пані Людмила Супрун якось заявила, що внаслідок функціонування в Україні цього СП, український бюджет недоотримуватиме до бюджету мільйони. Це правда?

Віктор Пинзеник: Я не знаю, про що йшла мова. Ця схема роботи СП може бути такою, що доходів тут не буде взагалі.

Марина Пирожук: А чи знайомі ви з усіма документами, які таємно були підписані до газових угод і про які багато пишуть у пресі?

Віктор Пинзеник: Наскільки я знаю, таємних документів не було підписано. Все, що я бачив, гриф “таємно” не стояв. Єдине, що , на жаль, я не з усіма документами знайомий. А дати відповідь абсолютно чітку, чи є ще якісь документи, я не можу. Тобто, ті документи, які роздані, я з ними знайомий.

Марина Пирожук: Пане міністре, якщо ваші застереження не будуть взяті до уваги, чи підете Ви у відставку?

Віктор Пинзеник: Я виконую свої професійні обов’язки. Я ніколи про них не забував і не забуду.

Марина Пирожук: Зрозуміло... А хто відповідатиме за енергетичну безпеку країни в разі, якщо прогнози багатьох експертів про те, що такі угоди можуть призвести до колапсу української економіки, справдяться – Президент, уряд, “Нафтобаз”, хто?

Віктор Пинзеник: Відповідати буде все суспільство.

Марина Пирожук: Але ж не суспільство готувало цю угоду...

Віктор Пинзеник: Наслідки буде відчувати все суспільство. Я не вважаю, що ситуацію не можна вирулити. І механізми, які б дозволяли вирулити, існують...

Марина Пирожук: І все можна врегулювати?

Віктор Пинзеник: Я на це питання не дам відповіді.

Марина Пирожук: Зрозуміло. Пане міністре, Ви працювали і в уряді Тимошенко і працюєте в уряді Єханурова. Вас пані Тимошенко завжди хвалила за професійність і працьовитість. Єхануров цього не робить. Ви змінилися чи бос інший?

Віктор Пинзеник: Я не потребую компліментів. Я знаю, що я маю робити, і я це буду робити. І питання не в тому, є компліменти чи немає.

Марина Пирожук: А є якась принципова різниця в стилі управління цих двох осіб?

Віктор Пинзеник: Міністру фінансів завжди важко, в якому б уряді він не працював. Це особлива позиція у будь-якому уряді, а тим більше в країні, де є стільки проблем. Їх дуже багато було минулого року. Слава Богу, їх вдалося всі вирулити. Країна достойно вийшла з дуже непростої ситуації минулого року, і ми виконали всі свої соціальні зобов’язання. Зараз країна напередодні дуже серйозних нових викликів.

Марина Пирожук: Вашу колишню шефиню і уряд критикували за непопулярні дії. Ця критика була об’єктивною чи це якісь політичні ігри, можливо?

Віктор Пинзеник: Треба говорити про конкретні речі, тому що критикують будь-яку владу.

Марина Пирожук: Мова йшла про ситуацію, пов’язану з нафтою. Потім була м’ясна криза, цукрова... І це закидають уряду Тимошенко як серйозні проколи. Сама Тимошенко говорила, що це була провокація, сплановані речі...

Віктор Пинзеник: З одного боку, країна має ризики повторення таких проблем, тому що, на жаль, в країні немає резервів. Дві позиції товарні, які ви називали, є вразливими. Найбільш вразливими є такі товарні позиції як цукор і нафтопродукти. І, на жаль, коли ми й цього року пробували через бюджет провести ресурс для того, щоб створити мінімальний запас, нам не пропустили цю норму, коли ухвалювали закон. І країна, на жаль, до цього часу є вразливою, і тоді доводилося шукати рішення. Деякі норми, можливо, були не зовсім коректні.

Марина Пирожук: І все ж таки, в якому уряді Вам працюється більш вільно?

Віктор Пинзеник: Міністру фінансів працюється важко у будь-якому уряді.

Марина Пирожук: Зрозуміло. Пане Пинзеник, Ви є одним із лідерів блоку “ПОРА-ПРП”. Партії декларують принциповість та послідовність в реалізації ідеалів Майдану. Ви так само, як і БЮТ , “НУ”, соціалісти закликаєте до об’єднання, одначе в кожної політичної сторони різні мотиви і засади утворення такої коаліції. БЮТ виключає співпрацю з Януковичем. Натомість соціалісти таке цілком припускають. Мовчить з цього приводу поки що і “НУ”. А що для вас є категорично неприйнятним в умовах об’єднання?

Віктор Пинзеник: Перш за все ми б хотіли наголосити на тому, що нас тривожать будь-які об”єднання з колишніми. І ми бачимо своє завдання в тому, аби не допустити таких коаліцій. Коаліція має формуватися на базі помаранчевої команди. Бо, на жаль, сигнали подібного роду ми чуємо. І я думаю, що їх можуть оцінити люди. Є друга проблема. Я це стверджую і готовий кричати з цього приводу. Влада не може бути метою. Поділ посад є похідним від набагато інших речей, від якого залежить ефективна робота урядової команди. Люди об’єднуються навколо певної проблеми дій. А під це формують команду. Бо якщо пріоритетом не буде команда, ми завжди будемо чути сигнали неузгодженості дій. І країна не буде рухатися вперед, і одна з перших речей, яка має бути передбачена у програмі, - радикальна реформа системи влади. Тому що зміна людей без зміни системи влади не дасть бажаних результатів. Ключові проблеми, ключові вади є в системі організації влади.

Марина Пирожук: ”Пора –ПРП” днями заявила, що якщо помаранчеві не об’єднаються, то вони змушені будуть назвати руйнівника так би мовити об’єднавчих процесів. А хто найбільше блокує цей процес?

Віктор Пинзеник: Я не беру безпосередньо участь у цих переговорах, але ми прихильники того, щоб об’єднання відбулося. І саме на принципах, на яких я наголосив, ми готові говорити про компроміс. Наприклад, якщо сьогодні не має деталізованої програми, то хоча б принципи... Але коли буде підписуватися коаліційна угода уже в парламенті, там має бути детальна програма, яка має передувати формуванню уряду. Бо ті речі є похідними. Влада – це спосіб досягнути якихось цілей, а не навпаки. Влада не може бути метою.

Марина Пирожук: З того перебігу, ситуації, яка є зараз, за Вашими прогнозами, відбудеться все ж таки це об’єднання?

Віктор Пинзеник: Я не бачу причини, чому б таке об’єднання не відбулося. Об’єктивних причин не існує. Досвід виборів Президента України показав, що політичні сили можуть знайти спільну мову. Ми були разом. Я не бачу, чому ми не можемо бути разом і далі.

Марина Пирожук: Пане міністре, помаранчеві також мають різні бачення стосовно умов формування уряду у новому парламенті. Як Ви цей процес бачите? Хто має найбільше шансів стати, скажімо, Прем’єром?

Віктор Пинзеник: Якщо висунути у центр уваги питання посад, то це неправильна побудова влади. Я принципово хочу наголосити важливу річ. В Україні не один раз знаходили ситуативну домовленість. Поділили посади, потім важко працювати. Бо виявляється, що в кожного своє бачення проблем пенсійної, податкової реформи, соціальної політики тощо. Дуже важко в таких умовах ухвалювати рішення. Дуже важко задавати єдиний вектор руху вперед.

Марина Пирожук: Але ще важче, очевидно, буде формувати уряд, коли немає спільної концепції?

Віктор Пинзеник: Я ще раз наголошую. Спочатку, що робити, а тоді, хто це буде робити. Якщо домовилися, що ми хочемо робити, ми задекларуємо речі для суспільства, даємо програму дій, тоді хто яку посаду обіймає - це питання другорядне.

Марина Пирожук: А з ким легше Вам домовитися? Є сили, з якими є бодай би якесь розуміння?

Віктор Пинзеник: В першу чергу, я думаю, що все суспільство розуміє, що людей має об’єднати не влада, а певна філософія поступу України, певна програма дій. Я думаю, що і політики це розуміють. Влада, крісло, ще раз наголошую, не може бути метою. Бо якщо мета - крісло, тоді важко очікувати хороших результатів. Тому що увесь світ побудований саме на таких засадах, що коаліцію утворюють під певну програму дій, а тоді формують уряд. Навпаки не буває.

Марина Пирожук: А якщо цього не станеться?

Віктор Пинзеник: Я не бачу об’єктивних причин для того, щоб цього не сталося.

Марина Пирожук: Дякую за розмову. Нагадаю, що сьогодні гостем рубрики “Перед мікрофоном “Свободи” був керівник Міністерства фінансів Віктор Пинзеник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG