Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Виборців України вважає що до виборів за пропорційною системою Україна не готова.


Геннадій Сахаров Дніпропетровськ, 9 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровську проведена пресконференція Всеукраїнської громадської організації Комітет Виборців України.

На початку пресконференції голова Комітету Виборців України Ігор Попов зазначив:

“Загалом ми відзначаємо що виборча кампанія у цьому році стала набагато більш демократичною ніж виборчі кампанії у 2004 і 2002 роках”.

Але попри прогрес у демократичності виборчої кампанії було зазначене що методи ведення кампанії, зокрема у Дніпропетровську, багато у чому залишаються незмінними:

“Хвиля компромату у січні накрила українські вибори. І одним з найбільш брутальних фактів була трансляція на 51-му каналі у місті Дніпропетровську досить брудного фільму про президента Ющенка, про його роботу та його діяльність. Зараз Національна Рада з телебачення і радіомовлення розглядає цей факт. У їхньому розпорядженні є договір між довіреною особою блоку Литвина паном Сергієм Касьяновим та 51-м каналом де всю відповідальність за це несе рекламодавець, власне пан Касьянов, і експерти вивчають які статті виборчого законодавства були порушені з тим щоб рекомендувати які санкції можуть бути застосовані проти замовника-рекламодавця а також проти засобу масової інформації, який розмістив такий фільм”.

Було повідомлено що Дніпропетровське обласне відділення Комітету Виборців України розпочинає реалізацію проекту спостереження під назвою “Вибори міського голови Дніпропетровська”. Відслідковуватимуться висвітлення кампанії у пресі, застосовані виборчі технології та проводитиметься паралельний підрахунок голосів підчас виборів. Зазначено що ще до реєстрації одного з кандидатів на посаду міського голови у місті вже розповсюджувалися його агітаційні матеріали з вихідними даними обласної адміністрації, що свідчить про використання адмінресурсу і зацікавленість керівництва адміністрації у цьому кандидаті та втручанні у виборчий процес. На 8 лютого у Дніпропетровську були вісім кандидатів на міського голову, з яких зареєстрованими були троє.

Зазначено що місцеві представництва виборчих блоків та організації політичних партій – суб’єктів виборчого процесу зволікають з поданням до виборчих комісій списків кандидатів у депутати до останнього дня. Висловлене припущення що це пов’язане з можливим продажем місць у списках і невдоволенням покупців цих місць своїми порядковими номерами чи боротьбою за прохідні частини списків. Ігор Попов зазначив:

“Взагалі формування списків до місцевих рад це велика і болюча проблема, вона показала незрілість нашої політичної системи і ми з самого початку говорили що до повністю пропорційних виборів Україна ще не готова. І практика це показала і законодавці схиляються – якщо наступні вибори будуть то навряд чи вони будуть так само за цілком пропорційною системою”.

Було також зауважене що дані про кількість членів партійних організацій часто не відповідають дійсності. Ігор Попов сказав що не є рідкістю випадки коли “більшість членів партії не знають що вони є членами партії. Ми готуємо одну провокаційну технологію з цього приводу і досить кумедну. Найближчим часом ми це покажемо у Києві. Я думаю що вона буде дуже висвітлена. Про те як іде прийом у партіі. Я не хочу розказувати до того. Це буде дуже цікаво”.

Крім того повсюдно не оприлюднюються біографічні дані кандидатів у депутати і виборці не мають змоги оцінити за кого їм пропонують голосувати.

У оприлюдненому загальному звіті Комітету Виборців України наведені дані про те що сформовані виборчі комісії не отримують належної допомоги від місцевих органів влади, в Україні в цілому частішають випадки застосування адмінресурсу та брудних виборчих технологій і конфлікти підчас формування територіальних виборчих комісій і списків кандидатів.

Комітет Виборців України рекомендував органам охорони порядку розслідувати факти поширення наклепницької інформації проти кандидатів, партій та блоків і карати порушників, адміністративним органам - утриматись від застосування адмінресурсу, політичним партіям – оприлюднити інформацію про кандидатів, включених у виборчі списки всіх рівнів. Верховній Раді рекомендовано уніфікувати законодавство щодо парламентських і місцевих виборів у тому, що стосується часу для голосування та процедури підрахунку голосів.
XS
SM
MD
LG