Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт у Франції довкола теми голодомору в Україні.


Тарас Марусик КиЇв, 2 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Франції поглиблюється конфлікт між викладачем історії університету “Париж-7” імени Дені Дідро, з одного боку, та громадськими організаціями, які об’єднують французів українського походження. “Коса на камінь найшла”, як кажуть, у питанні визнання чи невизнання голодомору в Україні в 1932-33 роках. 1 лютого три українські організації Франції оприлюднили заяву з цього приводу.

Перед тим, як подати коротку передісторію цього конфлікту, варто згадати, що серед безлічі українських громадських організацій високою активністю вирізняються ті, які оприлюднили згадану заяву. Це Об’єднання французів українського походження, Комітет “Україна-33” і Комітет оборони демократії в Україні.

Отже, коротка передісторія конфлікту така. Говорить голова Об’єднання французів українського походження, професор історії Жак Шевченко:

“Організації української діаспори виявили в Інтернеті текст, який заперечує існування голодомору в 1932-33 роках, тож вони поцікавилися, хто автор тієї праці. Ним виявилася пані Лакруа-Різ, професор сучасної історії університету “Париж-7” імени Дені Дідро. Ця дама написала, що голодомор – це німецько-польсько-ватиканська вигадка”:

По-друге, каже Жак Шевченко, пані Лакруа-Різ назвала Українську греко-католицьку церкву фашистською і нацистською. Після цього громадська організація “Комітет оборони демократії в Україні”, яка, серед іншого, має за мету боротьбу проти українофобії, написала листи протесту і викладачці університету, і його ректорові, але відповіді не одержали.

Жак Шевченко: “Після цього ми написали міністрові освіти Франції, але відповіді також не одержали. Після цього згадана дама вирішила контратакувати, назвавши тепер організації української діаспори фашистськими”:

Цікаво, що пані Лакруа-Різ відома в колах істориків як один з найяскравіших представників неосталінізму, каже Жак Шевченко:

“Вона звинувачує всіх, хто не поділяє її думки, наприклад демографа Алена Блюма, який займався цифрами людських втрат під час голодомору в Україні. Оскільки цифри не відповідають її тезам, вона повчає його, як досліджувати демографію”.

Відомі французькі історики, редактор праці “Чорна книга комунізму” Стефан Куртуа, а також Рене Реймон і згаданий Ален Блюм вже критикували метод дослідження історії пані Лакруа-Різ. Зокрема, реагуючи на її тексти, Стефан Куртуа написав, що голодомор в Україні був ґеноцидом, а Ален Блюм зазначив: “Рідко коли у всій європейській історії голод спричинився до таких значних людських втрат... Голод призвів до повного зникнення цілих сімей. Він спустошив цілі місцевості...”.

Заява трьох українських організацій Франції є відповіддю на таку позицію професора сучасної історії університету “Париж-7”Лакруа-Різ, а також на широку кампанію в Інтернеті, яка вже охопила понад 200 сайтів в Європі і Північній Америці, проти президента Комітету оборони демократії в Україні і голови Комітету “Україна-33” Ніколя Кузена.

Ніколя (Микола) Кузен є українцем у четвертому поколінні. Уродженець другого за величиною французького міста Ліона. Ось що він сказав в інтерв’ю РС:

“Треба сказати, що тут, у Франції, багато людей – неосталіністи. Вони є останні комуністи, але вони думають, що можуть казати, що ми – фашисти”.

Ніколя Кузен каже, що його звинувачення у фашизмі, правому екстремізмі викликають у нього і здивування. Після третього туру президентських виборів в Україні він написав відкритого листа на радіостанцію “Куртуазі”, яка належить найправішій у політичному спектрі партії Лє Пена. В листі Ніколя Кузен звинуватив радіостанцію в суцільному фальсифікаті.

Конфлікт між викладачем історії університету “Париж-7” імени Дені Дідро та громадськими організаціями, які об’єднують французів українського походження, матиме продовження, оскільки Жак Шевченко і Ніколя Кузен зустрінуться 27 лютого з радником президента Франції Жака Ширака.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG