Доступність посилання

ТОП новини

Дитяче ожиріння стає глобальною проблемою.


Марія Щур Прага, 6 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Ожиріння серед дітей стає глобальною проблемою. Згідно з дослідженням наукового журналу, присвяченому цій проблемі, діти, що мають надмірну вагу, часто страждають на серцеві хвороби та діабет. Ба більше, ці хвороби настільки серйозні, що вони можуть спричинитися до передчасної смерті.

Чіпси перед телевізором замість футболу у дворі. Лікарі кажуть, що росте нове покоління - не лише хворобливіше, ніж їхні батьки, але і таке, що буде жити менше через свої хвороби. Такими є висновки дослідження Міжнародної групи з боротьби із ожирінням, що їх опублікував «Міжнародний журнал з педіатричного ожиріння». Автор дослідження професор Філіп Джеймс каже в інтерв''ю Радіо «Свобода», що настав час бити на сполох:

«Це надзвичайно серйозно. На думку Світової Організації Торгівлі, йдеться про найбільшу нерозпізнану світову медичну проблему. Ще ніколи у світовій історії не було такого, щоб діабет розвивався у підлітків. Раніше з такими проблемами люди стикалися уже після 60».

У дослідженні наводяться і цифри, що дають уяву про масштаб проблеми. У Європейському Союзі від надмірної ваги страждає чверть дітей. За п’ять років їх може стати уже 40%, вважають учені. За океаном ця проблема стоїть ще гостріше. Там очікується, що до 2010 року від надмірної ваги страждатиме майже половина дитячого населення Північної та Південної Америки.

У появі такої кількості хворих на ожиріння дітей лікарі звинувачують широку доступність так званої «швидкої їжі», солодких напоїв та готових страв, у яких міститься забагато жиру та цукру. Відсутність руху перетворює цю проблему на епідемію.

Як говорить професор Джеймс, ця проблема стосується не лише багатих країн. Навпаки, ожиріння тепер вважається «хворобою бідних». І ось чому:

«Протягом останніх 30-40 років у нас все догори ногами з їжею. Ми випускаємо дешеву олію та жири, тому продаємо продукцію, повну жиру, солі та цукру, які задовольняють примітивні смаки. Але вони небезпечні і можуть серйозно зашкодити вашому здоров’ю, якщо ними зловживати. Так само поганою була дієта у колишньому Радянському Союзі та Центральній та Східній Європі».

Якщо раніше дитина їла домашню їжу три рази на день, а у проміжку перехоплювала яблучко чи морквинку, то нині вона їсть «гот-доґ» і запиває солодким напоєм з бульбашками. Як кажуть спеціалісти, дитяче ожиріння стало навіть більшою проблемою, ніж недоїдання в Африці.

«Ми намагаємося пояснити урядам: якщо вони не почнуть діяти негайно, то не зможуть оплатити медичні рахунки, бо люди мають серйозні проблеми набагато раніше», - каже професор Джеймс. Він сподівається, що дослідження змусить замислитися не лише уряди, але і батьків.
XS
SM
MD
LG