Доступність посилання

ТОП новини

Нова комп’ютерна гра вчить тактиці ненасильницького спротиву.


Сергій Куделя Вашингтон, 3 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Помаранчеву революцію можна тепер відтворити на власному комп’ютері. У цьому вам допоможе перша симуляційна стратегічна гра “ Могутніша сила” (A Force More Powerful), презентація якої відбулася вчора у Вашингтоні. Її розробники – Міжнародний центр ненасильницького конфлікту та американська медіа-компанія Йорк-Ціммерман. За їхнім задумом, гра повинна навчити громадських активістів тактиці ненасильницького спротиву і повалення диктаторів. Адже, як уважає президент Центру Пітер Екерман, авторитарні лідери значно вразливіші, ніж часто видається.

Вашу державу очолює колишній спортсмен, який вирішив обмежити демократичні свободи та почав переслідувати опозицію. Він занепокоєний, що може програти на майбутніх президентських виборах. Адже в лідера опозиції високий рівень підтримки в усіх регіонах країни. Ви ж керуєте опозиційним штабом і повинні мобілізувати суспільство та домогтися демократичних виборів. Таким є один зі сценаріїв нової комп”ютерної гри “ Могутніша сила”, яка вчить активістів навичкам ненасильницького спротиву. Під час її презентації у Вашингтоні група експертів та представників неурядових організацій взяли участь у пілотній грі і спробували колективно перемогти диктатора. Спочатку вони вирішили захопити радіостанцію, аби отримати контроль над засобами масової інформації. Ведучий та один з розробників гри, колишній активіст сербського “Отпору” Іван Маровіч натякає, що це найкращий крок:

“Мої радники кажуть, що нам треба переглянути план. Але не будемо звертати на них увагу. Давайте діяти!”

Однак захоплення радіостанції провалюється, оскільки ефективно працює її охорона. Інший крок гравців – встановити контакти із силовими структурами, щоб домовитися з ними не застосовувати силу проти мирних людей. Цей план також виявляється невдалим – опозиція не знаходить чим привабити правоохоронців. Тоді гравці вирішують провести демонстрацію вулицями міста та роздавати символіку опозиції. Звуки поліцейської сирени свідчать, що і ця ідея виявилася недолугою. Говорить Іван Маровіч:

“Ми не змогли утримати дисципліну серед демонстрантів. В результаті все погано для нас закінчилося”.

Лише з четвертого разу гравцям вдалося таки обрати успішну тактику. Проведення рок-концерту на площі міста завершилося мирно і збільшило підтримку опозиції. Проте віртуальні керівники опозиційного штабу ще далекі від перемоги. Гра вчить, що для повалення авторитарних лідерів потрібні витривалість, довгострокова стратегія та добре виважені рішення. Пояснює головний продюсер гри Пітер Екерман:

“Ця гра дозволяє вдаватися до різних тактичних ходів, дій та рішень, щоб побачити які з них працюють краще, а які ні. І розвинути навички, щоб використовувати цю тактику і бути впевненим, що вона спрацює у реальному житті”.

Саме це відрізняє гру “Більш могутня сила” від переважної більшості інших стратегічних комп”ютерних ігор. Вона не лише розважає, але й надає гравцям практичні знання, які ті можуть згодом використати. Пітер Екерман каже, що розробляв цю гру за власний кошт, як і два документальні фільми про ненасильницькі рухи спротиву у світі. Третій фільм, присвячений помаранчевій революції в Україні, буде заврешений уже цього року. А сценарій української революції можна запрограмувати у нову гру та спробувати віртуально повторити перемогу 2004 року.

Автори гри вже почали її розповсюдження і одне з перших замовлень надійшло з Саудівської Аравії. Замовити гру можна на інтернеті за адресою: afmpgame.com

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG