Доступність посилання

ТОП новини

Інцидент з американським судном у Феодосії: новий виклик української зовнішньої політики.


Кирило Булкін Київ, 30 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У галузі зовнішньої політики перед Україною постають нові виклики. Один з них – ініційований фракцією комуністів скандал навколо розвантаження у Феодосії військового корабля США. Чи є протестні акції піаром антинатовських сил, а чи дійсно була порушена Конституція України? Про це говорили гості вчорашньої Вечірньої Свободи – екс-міністр закордонних справ Анатолій Зленко та доктор історичних наук Михайло Кирсенко.


Проблема навколо розвантаження в Феодосії американського військового корабля постала перед Україною на тлі загального загострення протистояння у суспільстві пронатовських та антинатовських сил. Екс-міністр закордонних справ Анатолій Зленко вважає, що українське зовнішньополітичне відомство має досить досвіду та снаги, аби знайти адекватні рішення у нинішній конфліктній ситуації. “Питання, звичайно, може і повинно бути вирішене. Я сподіваюся, що воно найближчим часом буде вирішене, оскільки я почув заяву міністра оборони про те, що цей вантаж має якийсь зовсім інше призначення і це частина якихось будівельних матеріалів, які мають споруджуватися для підготовки до проведення військових навчань”.

Доктор історичних наук Михайло Кирсенко до цієї думки екс-міністра закордонних справ додає заувагу щодо мотивації тих, хто виступив проти розвантаження американського судна.

“Це була допомога безкорислива, безкоштовна, цивільна допомога США Україні для будівництва певних об’єктів. Ті, хто відкидає, чи ті, хто блокує цю допомогу, виступають проти інтересів Україні, а, отже, служать якісь іншій державі. Якій державі? Неважко здогадатися, прочитавши те, якою мовою написані їх плакати. Тому я відрізняв би нещасних ошуканих людей від організаторів цієї провокації”.

Загалом феодосійський інцидент є лише одним складником ширшої проблеми, а саме стосунків України з НАТО та перспектив євроатлантичної інтеграції України. На думку Анатолія Зленка, курс держави у цьому напрямку має бути незмінним.

“Стратегічний курс нашої держави визначений. Це європейський і євроатлантичний, і, звичайно, треба продовжувати реалізовувати цей курс. Я сподіваюся, що відповіддю на всі протестні заходи, які відбуваються з боку, скажімо, лівих сил, може бути відповідь нашого Президента щодо можливості проведення референдуму, який має остаточно визначити можливість вступу чи не-вступу нашої країни в НАТО ”.

Водночас як зауважив з цього приводу пан Кирсенко, референдуму має передувати велика роз’яснювальна робота, як це було наприклад, у Польщі та Чехії. Адже на початку руху до НАТО населення цих країн у більшості виступало проти євроатлантичної інтеграції, а після проведених урядами інформаційних заходів змінило свою думку.

Матеріали по темі:
Проросійські активісти заблокували Феодосійський порт. (29.05.2006)
У Криму проросійські радикали вимагають заборонити українську мову. (24.05.2006)
XS
SM
MD
LG