Доступність посилання

ТОП новини

Фідель Кастро вперше передав владу братові.


Василь Зілгалов Прага, 1 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Куби Фідель Кастро, один з найстаріших у світі політичних лідерів, вперше передав владу іншій особі. Через хворобу “команданто” його обов’язки тимчасово виконуватиме молодший брат Фіделя – Рауль Кастро. Він, на думку оглядачів, є ймовірним спадкоємцем кубинского лідера.

Фідель Кастро зі своїм братом Раулем Кастро, 23 Лют 2003.
Повідомлення про передачу влади Фіделем Кастро пролунало на кубинському телебаченні. Його озвучив помічник кубинсьбкого лідера Карлос Валенсіаґа:

"Моє здоров‘я, котре витримало багато випробовувань, підірване надзвичайною напругою. Це викликало гостру кишкову кризу, що супроводжувалася кровотечею внаслідок ускладнень після складної хірургічної операції."

Ель Лідеру гряде 80

Кубинське телебачення також повідомило, що майже 80-річний Фідель Кастро, 13 серпня у нього ювілей, пережив велику напругу під час роботи нещодавнього самміту в Південній Америці. Передача влади Раулеві Кастро означає, що той стає першим секретарем Центрального Комітету Компартії Куби, головнокомандуючим збройними силами і президентом уряду країни.

Повідомлення про це викликало велике хвилювання серед кубинських емігрантів в Майямі (США). Тисячі вийшли на вулиці міста барабанячи в каструлі і кухонне начиння, розмахуючи прапорами. Демонстранти вигукували – "Свободу Кубі!".

Спадкоємство влади

Спекуляції про здоров’я Фіделя курсують вже більше двох років. Експерти вважають, що в разі його смерті на першу роль претендує його брат Рауль.

Директор американського інституту Куби в Майямі Джейм Сучліцкі стверджеє, що продовж останніх років Фідель готує свого брата, який є другою особою у державі, для передачі влади. Рауль дістає більший вплив у армії, контроль в партійних структурах Куби. У разі смерті Фіделя, Кубу очолить інший Кастро, Рауль.

Чи виживе кубинська революція без Кастра?

Фідель Кастро усвідомлює і бачить необхідність продовження Революції після своєї смерті і навіть після смерті Рауля Кастро, каже американський аналітик.

Інші експерти сумніваються, що кубинську революцію можна забезпечити і гарнтувати її продовження спадкоємністю братів Кастро. Багато хто переконаний, що з відходом Фіделя, в минуле відійдуть і здобутки комуеністичної революції в Кубі.

Додамо лише, що Фідель планує повернутися до керма Куби за якийсь час. Він попросив щоб відзначення його 80-річчя перенесли з 13 серпня на грудень цього року.
XS
SM
MD
LG