Доступність посилання

ТОП новини

“Християнська етика” у дніпропетровських школах: за і проти.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 31 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У новому навчальному році Міністерство освіти і науки України скасувало вивчення курсу „Християнська етика” у перших класах київських шкіл. За словами профільного міністра Станіслава Ніколаєнка, більшість школярів не готові опановувати цей предмет, адже у шести-семирічному віці вони не мають необхідних базових знань з природничих та суспільних наук, відтак, на думку посадовця, починати викладати „Християнську етику” треба не раніше, ніж з п’ятого або шостого класу. Між тим у східних регіонах України предмет „Християнська етика” у звичайних загальноосвітніх навчальних закладах поки що не впроваджували та й, як видається, впроваджувати не збираються.

Особливо активні дискусії щодо того, вивчати школярам „Християнську етику” чи не вивчати, на Дніпропетровщині тривали минулого літа. Тоді Міністерство освіти та науки збиралося запровадити цей предмет як обов’язковий в усіх українських школах. Далі дискусій в області справа не дійшла — у школах обмежились вивченням загального курсу етики. Дніпропетровські чиновники, котрі керують галуззю освіти, до новацій з „Християнською етикою” ставляться досить стримано: якщо Міністерство дасть таку вказівку, а головне — розробить програму курсу, то впроваджувати будемо, а ні — то ні. Ось що сказала в інтерв’ю „Радіо Свобода” начальник відділу середньої освіти обласного управління освіти та науки Олександра Ільченко:

„Якщо буде програма, затверджена Міністерством освіти й науки, то ми будемо її впроваджувати. Дуже багато релігійних направлень серед населення України, і не хотілося б, щоб на релігійній основі діти не поважали одне одного. Я вважаю, що загальний курс „Етика” — це дуже чудово. А на сьогоднішній день, коли у нас церква відокремлена від школи, то говорити чисто про курс „Християнської етики”, коли різні конфесії будуть впроваджувати якісь свої нюанси своєї релігії — це неможливо”.

У місцевих православних священників — зовсім інша точка зору. В Дніпропетровській єпархії Української православної церкви Московського патріархату розробили власну програму вивчення курсу „Християнської етики” і пропонують апробувати її у школах. Вивчення цього предмету буде корисним навіть для дітей, які сповідують інші релігії, — переконаний настоятель Дніпропетровського Спасо-Преображенського кафедрального собору Української православної церкви отець Ярослав:

„Якщо буде людина знати ціну Добру, Правді, джерелом якої є Бог, то, слухайте, чому ж не дати їй зрозуміти це? І тут вже конфесійність абсолютно не має значення. Ми кажемо за „Християнську етику”. Чому? Тому що більшість в нашій країні християни. І навіть якщо буде дитина іншої деномінації, то вона, знаючи православ’я, яким воно є, подивиться, що тут нема з ким конфронтувати”.

Батьки ж, навіть ті, хто вважають себе православними і відвідують православні храми, все ж за те, аби не поспішати з впровадженням нового предмету.

„Як християнин я не можу з цього не тішитись. Інша справа, що починати завжди важко. Зараз буде недостатньо кваліфікованих викладачів і, мабуть, немає чіткої програми…”

Щороку у загальноосвітніх навчальних закладах Дніпропетровщини з’являються нові предмети, більшість призначені для ознайомлення або факультативного вивчення — економіка, екологія, здоров’я… Цього вересня учні шкіл обласного центру теж почнуть опановувати нову дисципліну — „Історію рідного міста”. Підручник розробили місцеві вчителі історії, географії, краєзнавства та молодших класів. Внесення до шкільної програми цього предмету не дискутувалося.
XS
SM
MD
LG