Доступність посилання

ТОП новини

Імператриця чи Великомучениця? У Дніпропетровську — неоднозначна реакція на встановлення пам’ятника Катерині.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ. 12 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровську відкрили пам’ятник Святій Великомучениці Катерині. Представники місцевої єпархії Української православної церкви під орудою Московського патріархату встановили монумент, як вони кажуть, небесній покровительці міста, на фронтоні нової будівлі керівництва єпархії. Це викликало неоднозначні реакції серед громадськості.

Пам'ятник Катерині.
Пам’ятник Великомучениці Катерині, вилитий із бронзи на Дніпровському машинобудівному заводі, відкрили за особистої присутності церковних і світських високопосадовців. Крім Предстоятеля Української православної церкви Володимира, подія зібрала нинішнє і колишнє керівництво міста та області. Приїхав і екс-губернатор та екс-прем’єр Юрій Єхануров. Він, до речі, влітку минулого року, в той час, коли очолював Дніпропетровську обласну держадміністрацію, першим зробив пожертвування на скульптуру. На відкритті, в інтерв’ю журналістам пан Єхануров висловив сподівання, що пам’ятник Катерині стане місцем паломництва для пар, які щойно побралися, і що дніпропетровці зможуть пояснити молоді, хто ж така ця свята.

Великомучениця Катерина, кажуть дніпропетровські священики, жила в четвертому столітті, за часів римського імператора Максиміліана, вирізнялась надзвичайною красою і мудрістю, за віру її стратили. Однак розповідати про мученицький життєвий шлях Катерини на мікрофон чомусь не хочуть. Ось що сказав один зі священників на відкритті пам’ятника (переклад з російської):

“На мікрофон? Та це треба готуватись. Це може бути компромат проти батюшки”..

Побоювання священників, як виглядає, не даремні. Частина мешканців Дніпропетровська не схвалює спорудження пам’ятника Катерині, вони вважають, що у 19-ому та на початку 20-го століття теперішній Дніпропетровськ звався Катеринославом, але не на честь святої, а на честь російської імператриці Катерини Другої, яка руками свого фаворита Потьомкіна почала розбудовувати місто. Заступник голови обласного осередку Української народної партії Анатолій Сокоринський вважає, що місто над Дніпром, засноване на теренах козацьких поселень, має зовсім інших небесних заступників — Божу Матір та архангела Гаврила, бо їх вшановували запорозьці, відтак відкриття нового пам’ятника не що інше, як наступ проросійських сил. Анатолій Сокоринський найбільше обурений участю у цій справі «нашоукрваїнця» Юрія Єханурова:

“Єхануров — це та команда людей, яка була вихована ще при Кучмі. Вони є тими служаками, які завжди служили. Завтра вони приїдуть на перейменування міста на Катеринослав. Я просто взагалі здивований. Зрозуміло, що сюди притягнуто в першу чергу великодержавні інтереси. Ніде в православ’ї ніхто ніколи не ставив пам’ятників святим. Це чисто є політична справа. Ніякої релігії тут немає і близько — притягнути сюди оце злощасне ім’я Катерини, мучительки України”.

Натомість прихожани дніпропетровських православних церков під орудою Московського патріархату запевняють — пам’ятник Катерині — богоугодна справа. Так вважає і прихожанка пані Зоя.

“Дійсно, Катеринослав Потьомкін в честь і во славу Катерини хотів збудувати, але в ті часи, коли православна віра була державною вірою ,то міста називали на честь святих. Також і наше місто, оскільки Катерина Друга, коли вона, ми знаємо, німецького походження, стала на престол православний, то вона теж взяла ім’я православної святої”.

А прихожанка пані Олена радить усім мешканкам міста молитися Катерині, прохаючи допомоги, адже в народі цю святу вважають заступницею жіноцтва. Пані Олена (переклад з російської):

“Катерині моляться за дівчаток, щоб у цнотливості жили, щоб вдале заміжжя було, у важких пологах, про сімейне щастя”.

Тим часом міська влада готує громадськості ще один привід для дискусій. Площу Жовтневу у старій частині міста хочуть реконструювати і перейменувати на Соборну, а в центрі її встановити пам’ятник Апостолу Андрію, який, за переказами, проповідував на цих землях.
XS
SM
MD
LG