Доступність посилання

ТОП новини

64 роки від утворення Української Повстанської Армії.


Віталій Пономарьов Київ, 13 жовтня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – 14 жовтня в Україні відзначатиметься день Покрови Пресвятої Богородиці, який українське козацтво завжди вважало своїм головним святом. Від 1943 року українці стали також святкувати 14 жовтня як символічний день утворення Української Повстанської Армії.

Один з роїв сотні «Ударники» 6 під ком. Ярослава Коцьолка («Крилача»). Осінь або рання весна 1947 р.
У перші тижні німецько-радянської війни на Поліссі виникли збройні загони під назвою «Поліська Січ», пов’язані з урядом Української Народної Республіки на еміґрації. Згодом мельниківська та бандерівська фракції Організації Українських Націоналістів організували власні військові підрозділи. Наприкінці 42-го року вони почали бойові дії проти радянських партизанських загонів. А боротьба повстанців проти нацистів розпочалася 7 лютого 43-го року нападом на казарми німецької жандармерії у місті Володимирці на півночі Волині.

У серпні більшість повстанських загонів були об’єднані в Українську Повстанську Армію. Її чисельність німецька влада оцінювала у 200 тисяч осіб, радянська – у 100 тисяч, а за документами самої УПА в ній налічувалося до 30 тисяч вояків. До складу УПА входили також азербайджанські, вірменські, грузинські, казахські, литовські, татарські та узбецькі відділи. УПА не отримувала жодної допомоги ззовні і діяла тільки завдяки підтримці населення. Говорить професор Станіслав Кульчицький:

- Українська Повстанська Армія боролася на 3 фронти: проти гітлерівців, проти польської Армії Крайової і проти радянських партизанів, а потім проти Червоної армії, яка прийшла. Але основна частина боротьби – це боротьба, все ж таки, після ІІ світової війни, це підтримка селянства західноукраїнського, яке хотіли перетворити в найманих працівників колгоспів, і боротьба за вільну Україну. Після закінчення Другої світової війни УПА зазнала великих втрат у боях з радянськими підрозділами. Пізніше частина повстанців перейшла до Румунії, Чехословаччини, Австрії та Німеччини, а в самій Україні окремі групи УПА чинили збройний спротив до середини 50-х років. Говорить київський історик Руслана Марценюк:

- Українська Повстанська Армія у ІІ світовій війні взяла на себе роль національної армії, базованій на народній стихії. Основним завданням УПА у 1942–1954 роках була оборона українського населення як від німецьких, так і від радянських окупантів, гаслом якої стала боротьба за самостійність України.
XS
SM
MD
LG