Доступність посилання

ТОП новини

Україна, Молдова та Азербайджан підтримали Грузію у конфлікті з Росією.


Валерій Каліновський Мінськ, 16 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні в Мінську пройшло засідання Ради міністрів закордонних справ СНД. Україну на їм представляв перший заступник керівника зовнішньополітичного відомства Володимир Огризко. Про підсумки цього засідання нам повідомить наш мінський кореспондент Валерій Каліновський, який зараз з нами на прямому зв’язку. Валерію, чи знайшли який розвиток сьогодні ідеї реформування Співдружності незалежних держав:

- Пропозиції щодо реформуванні СНД надійшли з України та Казахстану. Голови держав країн СНД створили так звану групу мудреців з реформування Співдружності, яка сьогодні доповідала міністрам закордонних справ. Якогось висновку ще немає, через кілька місяців може бути сформульовано концепцію реформування -- повідомив після засідання голова української делегації Володимир Огризко. Підхід України він окреслив наступним чином:

(Огризко:) “Для України ключовим питанням є економічне питання. Без цього для України СНД втрачає інтерес. Ми хочемо, щоб СНД було механізмом, який дозволить і допоможе шукати виходи на взаємні ринки, допомагати у взаємній торгівлі і так далі”.

Тим часом пропозиції щодо реформування СНД зазнали жорсткої критики від президента Білорусі Аляксандра Лукашенка, який сьогодні назвав їх у розмові з міністрами закордонних справ “спробами розвалити СНД” та “подарунком ворогам, яки сплять і бачать ринок та багатства пострадянського простору”.

- У Мінську були присутні представники Росії і Грузії, чи вони спілкувалися між собою?

- Якогось грузинсько-російського діалогу в Мінську не трапилося, на засіданні виступив заступник міністра закордонних справ Грузії Гєоргій Манджгаладзе, який виказав позиції Тбілісі у цьому конфлікті, але російський міністр Сєргєй Лавров йому не відповідав, також як і останні міністри, він прийняв його позицію, що називається “до відома”. Проте сьогодні Україна, Молдова та Азербайджан підтримали Грузію в Заяві від імені Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ. Зокрема в цьому документі поведінка Росії стосовно Грузії називається “неадекватними діями, яки не відповідають принципам СНД”. ГУАМ фактично закликав Росію “відмовитися від односторонніх дій, скерованих на зупинення економічних, гуманітарних та інших міждержавних зв’язків з Грузією”.

- Ця зустріч міністрів закордонних справ СНД мала передувати саміту голів держав Співдружності. Але з-за позиції президента Путіна мінський саміт було відкладено, чи назвали міністри нову дату саміту?

- Наразі ні. Вони лише висловлюють сподівання, що чергову зустріч голів держав СНД можна буде провести наприкінці листопада, але якоїсь певності тут немає, тому що потрібно узгодження щільних графіків кожного з президентів Співдружності. Перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко сьогодні виказав своїм колегам з інших держав СНД переконання, що скасування саміту на ініціативу Росії за 2 тижні до узгодженої дати не сприяє ефективності Співдружності. На думку пана Огризко нова дата може бути в листопаді, а може і не бути.
XS
SM
MD
LG