Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівську премію з економіки отримав американець Едмунд Фелпс.


Ірина Халупа Прага, 9 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Ще одна нобелівська премія і ще один лауреат-американець. Професор політичної економії Колумбійського університету в Нью-Йорку Едмунд Фелпс отримав цьогорічного Нобеля з економіки за свою працю, в якій розглядає макроекономічний зв’язок між інфляцією та безробіттям:

Едмунд Фелпс “Якщо ми живемо в період низької інфляції, ми відразу припускаємо, що інфляція зберігатиме свій низький рівень і в майбутньому. Така економічна ситуація впливає на корпоративні рішення великих компаній та урядів. І це має свої наслідки”.

Ще в 1960-их роках Едмунд Фелпс ставив під сумнів тодішні загальноприйняті економічні принципи, зокрема те, що між інфляцією та безробіттям існує стабільний негативний зв’язок. Він зрозумів, що інфляція залежить не лише від безробіття, а також від очікувань компаній та працівників щодо цін та зарплат.

Економічні відкриття Фелпса радикально змінили наше розуміння того, як працює макроекономіка, тобто наука, яка вивчає національні чи регіональні економіки через призму товарів, послуг та зарплат, рівня безробіття і політики ціноутворення у даній країні чи регіоні.

Здорова економіка має стабільну цінову політику, високий рівень зайнятості та швидке економічне зростання. Але щоб мати одне із тих благ, часто треба в обмін здати щось інше. Фелпс своїми дослідженнями допоміг краще розуміти ці макроекономічні співвідношення.

Коли Альфред Нобель у заповіті створив нобелівські премії, він не залучив до свого списку економічні науки. 1968-го року, відзначаючи своє трьохсотліття, Шведський Центральний Банк створив цю премію і фінансує її по сьогоднішній день. Грошова винагорода, як і інші нобелівські премії, становить майже півтора мільйона доларів (10 мільйонів шведських крон, 1.37 мільйонів доларів).

Новоспечений лауреат, професор Фелпс каже, що він потихеньку звикає до цієї великої нагороди.

У четвер буде оголошено лауреата нобелівської премії з літератури, а у п’ятницю стане відомим ім’я нового власника Нобелівської премії миру.

XS
SM
MD
LG