Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат Чарльз Таннок: «Нам потрібно пам''ятати про трагедії українського народу в 20 столітті».


Наталія Вікуліна Брюссель, 28 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Європарламенті раніше порушували питання, чи визнавати Голодомор в Україні геноцидом українського народу. Однак до ухвалення резолюції євродепутати так і не дійшли – у Європарламенті кажуть, що цьому перешкодили ліві сили в парламенті та прихильники Росії.


Заступник голови Комітету Європарламенту у зв''язках із Україною, депутат від Британії Чарльз Таннок сказав Радіо Свобода, що не береться визначити, чи був Голодомор актом геноциду українців – мовляв, це складне питання, яке мають розглядати історики.

Український народ надзвичайно страждав у 20 столітті

І все ж європарламентар не сумнівається, що український народ надзвичайно страждав у минулому сторіччі, переживши голод, погроми єврейського населення, напад Німеччини під час Другової світової війни. Чарльз Таннок вважає, що слід пам''ятати всі ці трагедії, включаючи Голодомор:

«Померло дуже багато українців. Чи було це бажанням комуністичного уряду під проводом Йосипа Сталіна знищити український народ або лише тих людей, які виступали проти колективізації, яку проводила комуністична радянська держава? Це історичне питання, я не є експертом,щоб давати відповідь. Але якщо це буде доведено і ми в Європарламенті матимемо резолюцію з цього приводу, я був би дуже радий її підписати. Тому що я думаю, що нам слід пам''ятати трагедії, які минулого сторіччя принесла українському народу комуністична система зокрема».

У Бельгії вшанували жертв Голодомору в Україні

Між тим Голодомор відзначили у містах і селищах Бельгії. За словами голови української діаспори в цій країні Омеляна Коваля, українці в Бельгії відправляли Богослужіння і панахиди, запалювали у своїх домівках свічки на знак пам''яті про загиблих.

Омелян Коваль: «А у Брюсселі ми відзначили також Богослужінням і панахидою, а відтак був перегляд фільму Янчука про Голодомор».

Голова української діаспори в Бельгії також повідомив Радіо Свобода, що місцеві українці не мають сумніву, що Голодомор 1932-33 років необхідно визнати геноцидом української нації.

Все про Голодомор на сайті Радіо Свобода:
XS
SM
MD
LG