Доступність посилання

ТОП новини

Острозька Біблія – шедевр прогнаного з Москви.


Ірина Перешило Київ, 28 листопада 2006(RadioSvoboda.Ua) – Перше повне видання Біблії староукраїнською мовою з’явилося в Острозі 1581-го року. Сьогодні його називають шедевром слов’янського книгодрукування.

Острозька Біблія.
1256 сторінок має перше повне видання Біблії, надруковане староукраїнською мовою. З’явилася на світ ця Біблія в Острозі, у друкарні Івана Федорова 1581-го року. Ініціатором і меценатом створення Острозької Біблії був український князь, Костянтин Острозький. Для реалізації свого задуму він запросив до Острога книгодрукаря Івана Федорова. Котрого перед цим погнали з Москви за зв’язок із сатаною. Насправді чортівні ніякої не було, просто московити неблаголєпно сприйняли нововведення Федорова- книгодрукування.

Отже, на запрошення українського князя Костянтина Острозького Федоров прибув до Острога і взявся до роботи. Говорить старший науковий співробітник Музею книги і друкарства в Острозі Анатолій Хеленюк:

“В Острозі Федоров провів найбільш плідний період свого творчого життя. За все своє життя він видав 12 назв книг. Дві - у Москві, дві - у Заблудові, дві - у Львові і шість - у нас”.

Завдяки Біблії створили Академію

Для перекладу Біблії староукраїнською мовою князь Костянтин Острозький запросив до Острога вчених мужів з найповажніших навчальних закладів Європи. Їхнє перебування в українському місті не обмежилося лише перекладом тексту Святого Письма. Продовжує Анатолій Хеленюк:

“Навіть Острозька Академія створилася завдяки Біблії. Щоб текст Біблії був канонічним, потрібні були люди, які знають мови. Які перекладали Біблії з латини, староєврейської і грецької. Князь Костянтин запросив сюди викладачів з Падуї, Венеції, Афін, Кракова. Сюди приїхало маса розумного народу. І князь подумав: якщо є викладачі, чому б не взяти учнів?”

Друкуючи Острозьку Біблію, Іван Федоров вперше у світі застосував шість видів типографських шрифтів. Але основним став шрифт, запозичений у місцевих писарів. І тому нині, розглядаючи острозький примірник Святого писання, можна побачити, яким було канцелярське письмо на Волині в 16 столітті.

1581-го року Острозька Біблія вийшла фантастичним, як на той час, тиражем: 1500 екземплярів. З них на сьогодні у світі збереглася 351 книга. В Україні – 70. І в Музеї книги і друкарства в Острозі – два примірники. Один – той, що в експозиції – унікальний. Тим, що він з 1581 року ніколи не полишав межі Острога.
XS
SM
MD
LG