Доступність посилання

ТОП новини

Наслідки Голодомору 1932-33 років й досі не вивчені, вважає італійський історик


(Інтерв'ю записано у листопаді 2006 р.) Професор Неаполітанського університету Андреа Ґраціозі – один із закордонних науковців, котрий понад 20 років досліджує тему Голодомору в Україні 1932-33 років. Чи залишилися білі плями у вивченні цієї трагедії, як італійський історик ставиться до законопроекту Президента Віктора Ющенка про Голодомор і чому так важливо для світу визнати факт геноциду? Із цими запитаннями Радіо Свобода звернулося до італійського науковця.

Андреа Ґраціозі - професор Неаполітанського університету.
Андреа Ґраціозі переконаний, що Голодомор стихійного масштабу на території колишнього СРСР був актом геноциду, від якого Україна постраждала найбільше.

Геноцид був особливим, наголошує історик: «Це був справжній геноцид. Я думаю, що таким було рішення Сталіна. Рішення його, але відповідальність лежить не тільки на ньому. Це довжелезний перелік імен від Молотова, Кагановича, Косіора до персоналій української національності, які співпрацювали з режимом. Вважаю, що геноцид був особливим, оскільки не мав на меті знищити певну націю, мішенню були селяни української національності».

Як вплинув Голодомор на психологію народу?

На сьогодні науковцям зрозуміла хронологія подій, котрі призвели до трагедії. Насильницька колективізація, розкуркулення і важка рука Йосипа Сталіна, який використав Голодомор, щоб покарати українських селян, казахів, мешканців Кубані і німців Поволжя. Та залишається невивченим інший аспект катастрофічної події.

Професор Ґраціозі: «На сьогодні невідомо про наслідки Голодомору для країни, для села, як те психологічно відбилося на людях, на їхній пам''яті. Мільйони людей були в жалобі, але не могли навіть помолитися над труною, не могли промовити ні слова. Ось такі, наприклад, факти, як вони вплинули на психологію народу?».

«Ющенко робить дуже добре, вимагаючи визнати Голодомор актом геноциду»

Італійський науковець підтримує законопроект Президента України про Голодомор: «Ющенко робить дуже добре, вимагаючи визнати Голодомор актом геноциду. Зовсім не йдеться про те, що геноцид організувала Росія проти України. Я б сказав, що йдеться про визнання факту існування кримінального режиму, який був спрямований і проти Росії. Вона також стала його жертвою, хоча в іншій мірі, ніж Україна. Голосувати за цей законопроект абсолютно не означає голосувати проти Росії».

А що чули в самій Італії про ці трагічні події в історії Європи XX століття?

Андреа Ґраціозі: «У наукових колах Італії тепер знають достатньо про такий факт в історії України. А пересічні італійці знають дуже мало, але вони мало знають і про історію самої Італії. Політики також володіють скупою інформацією».

Єдиний спосіб руху вперед для Європи – це визнання актом геноциду Голодомор 1932-33 років. Наразі катастрофічна сторінка історії залишається не зовсім зрозумілою.

Андреа Ґраціозі: «Я думаю, в історії Європи Голодомор в Україні – надто важливий факт, і якщо міжнародна спільнота не визнає, що то був геноцид, пануватиме хибне сприйняття свого минулого, що призведе до великих помилок політиків».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG