Доступність посилання

ТОП новини

Україна на шляху до СОТ: захист вітчизняного виробника у сільському господарстві та інші проблеми.


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на ваш комп''ютер для подальшого прослуховування слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження, відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: народні депутати України Наталя Прокопович (“Наша Україна”) та Василь Сільченко (СПУ).

Кирило Булкін: Сьогодні Верховна Рада розглянула й ухвалила в першому читанні кілька законопроектів, необхідних для вступу до СОТ.

Ведучий: Кирило Булкін
Які перешкоди має подолати Україна далі, щоб пришвидшити цей процес? Як при цьому захистити вітчизняного виробника у сільському господарстві та інших галузях? Ці та дотичні питання обговорюватимемо сьогодні з нашими гостями.

А найперше я хочу запитати вас про враження від сьогоднішнього голосування у Верховній Раді, коли депутати досить злагоджено проголосували за СОТівські законопроекти.

Чи можна сподіватися на такий консенсус і в подальшій роботі стосовно вступу в СОТ, і, відповідно, на прискорення цього вступу? Наталя Прокопович: Я дійсно задоволена тим, яким чином відбувалося сьогодні голосування, хоча воно не було таким простим. Тобто, ми дуже гостро обговорювали кожен законопроект, але необхідність того, щоб нам треба все ж таки вступати в СОТ підштовхнула народних депутатів до того, щоб ухвалити в першому читанні.

Я хочу сказати, що ці законопроекти дуже ретельно підготували фахівці. Це ж не просто так, що ми від чогось звільняємо, чи щось нове ми вводимо, а по кожному законопроекту є перехідний період, тобто яким чином ми будемо поступово щось збільшувати, щось зменшувати.

Василь Сільченко: Тема вступу України до СОТ – це виявилася та тема, яка об’єднала парламент під тим розумінням, що Україна має якнайшвидше стати членом СОТ.

Та, власне кажучи, нам соромно сьогодні, що 149 країн світу, в тому числі Молдова і Киргизія, вже є членами СОТ, а Україна ще роздумує, яким чином чи погоджувати свої дії з іншими країнами, чи не погоджувати.

Ні, сьогодні потрібно якнайшвидше ці процеси прискорити. Це буде найкращою відповіддю парламенту на ті інтереси України, які сьогодні він захищає.

- Щоб захистити вітчизняного виробника, то найперше тут згадують про сільське господарство.

Що Україна може запропонувати як компенсацію, наприклад, своїм цукровикам, якщо на ринок нахлине дешевий експортний цукор?


Василь Сільченко: Ми буквально вчора розглядали питання про експорт-імпорт цукрової сировини, тростини, в нашу країну і як позитивний фактор у переговорах із країнами-членами СОТ цю квоту зменшили вдвічі, при цьому передбачили те, що вся вироблена продукція із цукрової тростини піде на виготовлення танолу.

Отже, таким чином вона суттєво не вплине на падіння ціни на цукор на внутрішньому ринку, адже найбільше наші виробничники побоюються того, що ціни будуть неадекватними світовим цінам і не витримають конкуренції наші виробники. Тому захист наших виробників – це ключова проблема на сьогодні уряду, парламенту з тим, щоб ми захистили свій ринок, при цьому добилися максимально можливих квот.

Ви знаєте, СОТ передбачає відкриття доступу до ринку інших країн. Це дасть нам можливість добитися тих переваг, яких сьогодні побоюються наші виробники. Це один момент.

І ще одне. Я нещодавно був у Польщі і знаю, як поляки негативно реагували перші два роки на вступ Польщі до СОТ і з яким задоволенням сьогодні кажуть про те, що все-таки цей вступ приніс більше переваг, аніж недоліків. Сьогодні поляки поступово освоюють європейський ринок.

Власне кажучи, вступ до СОТ – це інтеграція світової економіки, це процес, якому ніхто не здатний завадити.

- А як бути зі зворотною ситуацією, тобто, якщо певний вид продукції в Україні буде набагато дешевшим, ніж на світовому ринку, тоді, за логікою, ціни на цю продукцію мають почати рости, що начебто теж не надто привабливо?

Василь Сільченко: А чому Ви вирішили, що ціни будуть рости? Як правило, ціни майже не ростуть, а навпаки.

Давайте поговоримо про грошові потоки. Якщо наші виробники продають набагато дорожче свої товари (якщо ми кажемо про це), то набагато більше коштів залишається в Україні. Ці кошти йдуть знов-таки на розвиток, на створення нових робочих місць, і люди отримують більше грошей, мають більшу купівельну спроможність для того, щоб купувати нормальне. Тобто, загальний результат набагато вищий.

- Який ваш прогноз на друге читання? Чи дійсно воно так піде? Чи є все-таки якесь підводне каміння?

Зокрема, представник СПУ, пан Цушко сьогодні казав про те, що соціалісти дуже прискіпливо до другого читання підійдуть і кожне речення будуть вичитувати.


Василь Сільченко: Думаю, що якщо таким чином буде забезпечений процес, то ми зробимо всі необхідні кроки для вступу України найближчим часом.

Звичайно, напевне, це буде у новому році, напевне, не встигнемо до кінця року забезпечити всі необхідні передумови для вступу, але в будь-якому випадку нам треба зробити все можливе, щоб Україна вступила до СОТ. Це буде позитивний крок для її майбутнього.

Наталя Прокопович: Ми зобов’язані просто ухвалити ці закони і саме упродовж 3-4 тижнів, тому що, якщо ми їх не встигнемо ухвалити, то під час нового засідання міністрів економіки країн-членів СОТ будуть вноситися (кожен рік так відбувається) нові регуляції, і тоді ми знову повинні будемо йти по цьому великому колу. Тому я дуже прошу усіх підтримати наш шлях, щоб ми за цей час ухвалили ці закони.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG