Доступність посилання

ТОП новини

Як у Франції соціалісти обирають кандидата в президенти?


Олекса Семенченко Париж, 16 листопада 2006 (RadioSvoboda.org). – Понад 200 тисяч членів Французької соціалістичної партії у четвер голосують на виборах свого кандидата у президенти Франції. Переможець 2007 року складе конкуренцію кандидатові від консерваторів на президентських виборах. Згідно з останніми опитуваннями в середовищі соціалістів, перед веде Саґолен Руаяль. В разі її висунення вона може стати першою в історії Франції жінкою-главою держави.

Пікантність нинішніх виборів кандидата в президенти від соціалістів полягає у тому, що головним претендентом на перемогу, незважаючи на деяке падіння рейтинґу в останні дні, є жінка – 53-річна колишній урядовець Саґолен Руаяль. У разі її висунення соціалістами вона матиме значні шанси стати першою у Франції за всі часи (включно з монархією) главою держави-жінкою. Її програма разом із симпатичною зовнішністю дозволили Соціалістичній партії здобути багато нових симпатиків. Саме їх вони й потребують, якщо хочуть перемогти наступного року на президентських виборах найбільш імовірного політичного спадкоємця Жака Ширака - нинішнього міністра внутрішніх справ Ніколя Саркозі.

Проте в останні дні перед голосуванням підтримка Руаяль у власній партії почала падати, а її конкуренти – колишні міністри в уряді Франсуа Міттерана Домінік Стросс-Кан та Лоран Фабіус спромоглися дещо скоротити розрив в опитуваннях. Оглядачі вважають, що це сталося внаслідок нещодавніх шістьох дебатів кандидатів, у яких Руаяль виглядала дещо невпевнено, коли йшлося про деталі пропонованої нею політики. На цьому тижні всі претенденти провели мітинґи для мобілізації своєї підтримки. Руаяль на своєму віче у Парижі зазначила:

“Франція спрагла кращого майбутньго. Французький народ хоче зупинити занепад. Франція має дати молоді справжні можливості і зрозуміти, що країна має величезний потенціал. Вона має йти пліч-о-пліч зі своїми європейськими сусідами і дещо відмовитися від власної зарозумілості”.

Одначе, речник Руаяль Арно Монтбур занепокоєний, що їй може не вистачити голосів однопартійців, аби здобути абсолютну підтримку. Тоді у повторному голосуванні 23 листопада прихильники Стросс-Кана і Фабіуса можуть об‘єднатися, аби завдати їй поразки. Фабіус вважає, що деякі ідеї Руаяль суперечать принципам соціалістів.

А Стросс-Кан в останні дні намагався розвинути свій успіх у теледебатах, де, як вважають оглядачі, він домінував. Він наголосив, якщо стане президентом Франції, то скасує низку суперечливих приватизацій, проведених за президента Ширака. Також він пообіцяв розширити державний сектор, у якому вже нині задіяно чверть усіх французьких працівників, і де знаходиться значний електорат соціалістів. Останні опитування перед виборами зареєстрували 37 відсотків підтримки для Руаяль і відповідно 27 і 11 відсотків для Стросс-Кана і Фабіуса.
XS
SM
MD
LG