Доступність посилання

ТОП новини

Український літак Ан-148 прибув до Астани раніше, ніж прем’єр Віктор Янукович.


Василь Зілгалов Прага, 14 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Дводенний робочий візит українського Прем’єра Віктора Януковича до Казахстану, що розпочався у четвер, присвячений головним чином обговоренню енергетичної співпраці між Києвом та Астаною. На порядку денному також транспортні та інші проекти.

Прем'єр-міністр України Віктор Янукович та Прем'єр-міністр Казахстану Даніал Ахметов. 13 грудня 2006 року. Астана, Казахстан.
На прес-конференції в Астані Віктор Янукович у четвер заявив після зустрічі з Президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим: «Спільний розвиток видобування газу, нафти і на території Казахстану, і, вірогідно, й на території України. Що стосується України, то на сьогодні ми обговорювали переважно питання про транспортування нафти і можливу участь у спільному проекті будівництва нафтопереробного заводу».

Оглядачі вважають, що візит Януковича до Астани має показовий характер. Керівник уряду України має намір, як вважають і казахські експерти, продемонструвати Росії пошук Києвом альтернативних шляхів постачання для українських споживачів нафти та газу. Цим Україна хоче змусити Росію не поспішати з подальшим підвищенням цін на енергоносії для України.

Альтернативи не буде?

Але реальність така, що Казахстан, кажуть експерти і в Астані, і в Москві, ще не має зайвих сировинних ресурсів для, наприклад, забезпечення роботи проекту Одеса — Броди — Ґданськ у західному напрямку. Тому Янукович більше обговорював під час зустрічі з Назарбаєвим те, що він обіцяв 30 листопада у Кремлі під час зустрічі з Президентом Росії Владіміром Путіним — готовність київського уряду реалізовувати наміри про тісну співпрацю України у рамках ЄЕП.

Можливо, й тому Янукович говорив у четвер в Астані про уніфікацію в співпраці: «Уніфікація спільної транспортної політики — спільно України, Росії і Казахстану, тому що транспортні коридори повинні прокладатися через Україну до Росії і в країни Середньої Азії через Казахстан».

Літаки летять на Схід

Під час цього візиту сторони підтвердили дію угоди про постачання до Казахстану семи українських літаків Ан-148, один із яких прибув до Астани для сертифікації ще раніше, ніж урядовий літак Віктора Януковича.

Ішлося також про візит казахстанського президента Нурсултана Назарбаєва до Києва у кінці січня 2007 року та про початок у цей час проведення Року Казахстану в Україні.
XS
SM
MD
LG