Доступність посилання

ТОП новини

Дії українського уряду ставлять під сумнів заяви Прем’єра — колишній посол США в Україні.


Сергій Куделя Вашинґтон, 6 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Дії українського уряду останніми місяцями ставлять під сумнів заяви Прем’єр-міністра Віктора Януковича у Вашинґтоні про його наміри боротися з корупцією та створювати сприятливий інвестиційний клімат в Україні. Так заявив в інтерв’ю Радіо Свобода колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.


Він виступив співавтором Меморандуму Коаліції за безпеку та демократію в Україні, виданого за сприяння Фундації «Україна—США» з нагоди візиту Віктора Януковича до Вашинґтона. У цьому документі, зокрема, наголошено, що наявність в Україні двох зовнішньополітичних курсів підриває її міжнародний авторитет.

До НАТО чи не до НАТО?

Головною відмінністю в позиціях Президента та Прем’єр-міністра України посол Стівен Пайфер називає їхнє бачення майбутніх відносин із НАТО. За словами Пайфера, під час свого візиту до Вашинґтона Віктор Янукович так і не пояснив, чи бачить він Україну частиною альянсу: «Президент Ющенко чітко сказав, що прагне приєднання України ще цього року до Плану дій щодо членства в НАТО, щоб досягти її швидкого вступу в альянс. А Прем’єр Янукович, як він заявив учора, підтримує співпрацю України з НАТО, але не готовий підтримати Плану дій щодо членства».

На думку Стівена Пайфера, зараз Україна ризикує втратити динаміку у відносинах з НАТО, що може призвести до втрати всередині самої організації зацікавлення в українському членстві.

Колишнього американського посла в Україні також не переконали пояснення Януковича щодо компанії «РосУкрЕнерго». Як зазначає Пайфер, досі залишається незрозумілим, як працює ця компанія та хто її власник.

Є й поступ, і позитивне загальне бачення

Водночас Пайфер схвально оцінив прогрес України у процесі вступу до СОТ. Він звернув увагу, зокрема, на наявність у парламенті більшості, готової підтримати необхідні законопроекти для вступу в цю організацію.

Стівен Пайфер також відзначає, що загальне бачення Віктором Януковичем майбутнього України відповідає американським інтересам: «Він висловив своє бачення України як демократичної, відкритої для бізнесу держави, такої, що бореться з корупцією, поглиблює зв’язки з Європою, хоча й не зближується з НАТО так, як цього б хотіли у Вашинґтоні. Отже, бачення Януковича з американського погляду позитивне. Головним випробуванням буде, чи вдасться урядові втілити це бачення».

Деякі кроки уряду можуть зашкодити Україні

Однак, за словами Пайфера, деякі кроки уряду Януковича вже ставлять під сумнів його ж власні заяви: «Якщо ви заявляєте про створення сприятливого інвестиційного клімату, чому ви запроваджуєте експортні квоти на зерно, які відвертають інвестиції у сільськогосподарський сектор? Прем’єр зробив декілька добрих заяв щодо боротьби з корупцією. Але в останні місяці ми отримували інформацію про те, що Податкова адміністрація повертається до політики фаворитизму. Боротьба з корупцією має стосуватися і Податкової адміністрації».

Конфлікт між Секретаріатом Президента та Кабінетом Міністрів навколо візиту Прем’єра до США не зашкодив, за словами Пайфера, перебуванню Януковича у Вашинґтоні.

Але головним завданням українських посадовців Стівен Пайфер називає все ж узгодження поглядів щодо зовнішньої політики держави: «Події минулого тижня не зашкодили візитові, але вони засвідчили, що, коли йдеться про зовнішньополітичні питання, й надалі існує конкуренція між Прем’єром та Президентом. І у цьому Ющенко та Янукович повинні домовитися щодо спільної політики. Складається враження, що існує конкуренція у сфері зовнішньої політики. А це не сприяє довірі до Президента, Прем’єр-міністра та України».
XS
SM
MD
LG