Доступність посилання

ТОП новини

Повторне вето. Президент знову ветуватиме Закон “Про Кабмін”.


Тетяна Ярмощук Київ, 19 січня (RadioSvoboda.Ua) - Президент Віктор Ющенко знову ветуватиме Закон “Про Кабінет Міністрів”. Як це сталося і чому?


Текст Закону “Про Кабінет Міністрів”, який надійшов на підпис Президента, відрізняється від тексту документа, ухваленого парламентом минулого місяця. Тож Віктор Ющенко отримує юридичні підстави знов накласти вето на цей закон.

Пояснення глави держави: “Згідно з Конституцією України та відповідно до рішення Конституційного Суду від 7 липня 1998 року, визначено: якщо під час розгляду пропозицій Президента будуть внесені зміни до закону, не передбачені цими пропозиціями, Президент України діє відповідно до частини 2, статті 94 Конституції України. Це означає, що Президент має право повернути ухвалений закон “Про Кабінет Міністрів” для повторного розгляду Верховної Ради. Поважаючи рішення парламенту, я пропоную змінити лише ті положення закону, які не відповідають Конституції України. Що стосується ідеології, то пропоную повернутися до цього питання пізніше”.

Кількома годинами раніше Голова Верховної Ради Олександр Мороз висловив сподівання, що йому вдасться умовити Президента підписати Закон “Про Кабінет Міністрів”: “Я не хотів би запроваджувати традицію чи створювати прецедент, коли Голова Верховної Ради підписує закон, який не хоче підписувати Президент. Якщо ж він цього не зробить, то за Конституцією я зобов’язаний підписати його. Я не хотів би, щоб ця традиція вводилася при мені”.

Прорахунок антикризової коаліції і шанс для Президента?

Водночас, Олександр Мороз заявив, що у антикризової коаліції немає ніяких зобов’язань перед Блоком Юлії Тимошенко щодо підтримки у другому читанні Закону “Про опозицію”. Чи означатиме це, що БЮТ не допомагатиме антикризовикам вдруге подолати президентське вето?

Нинішня ситуація – це прорахунок антикризової коаліції і шанс для Президента, каже політолог Сергій Таран: “І як на лихо, Мороз оприлюднив сьогодні ту позицію, що антикризова коаліція вільна від зобов’язань щодо Блоку Юлії Тимошенко. Йдеться про Закон “Про опозицію”. Це є невеликий шанс для Президента зробити так, щоб Закон “Про Кабінет Міністрів” не був ухвалений. Безумовно, справа може дійти і до суду, але важливий політичний момент. Момент того, що у Президента з’явиться можливість говорити, про те, що Закон “Про Кабмін” є не легітимний”.

Минулої п’ятниці антикризова коаліція подолала президентське вето на Закон “Про Кабінет Міністрів”. Допоміг їм це зробити БЮТ в обмін на голоси за Закони “Про опозицію” та “Про імперативний мандат для депутатів місцевих рад”.

Матеріали до теми:

• Чи дозволить Конституційний Суд сам собі ревізувати політреформу? • «Це гра м’язами, а вона завжди може призвести до непередбачуваних наслідків», — професор Олексій Гарань стосовно закону «Про Кабінет Міністрів». • Президентське вето проти «антикризових» законів.
XS
SM
MD
LG