Доступність посилання

ТОП новини

На парламентських виборах у Сербії найбільше голосів здобула ультранаціоналістична Радикальна партія.


Михайло Рамач Слухати: Белград, 22 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – За попередніми даними, на парламентських виборах у Сербії найбільше голосів здобула ультранаціоналістична Радикальна партія, набравши 28,5% голосів. У новому складі парламенту вона матиме одну третину депутатських місць, а цього не достатньо для формування уряду. За прозахідну Демократичну партію президента Сербії Бориса Тадіча проголосували близько 23% виборців, а за партію прем’єр-міністра Воїслава Коштуніци – близько 17%. Обидві партії демократичного блоку, згідно з заявами їхніх лідерів, не нададуть підтримки радикалам.

Сербія – Лідер ультранаціоналістичної Радикальної партії Томі слав Ніколіс на прес-конференції у Белграді, 21 січня 2007 р.
Президент Сербії Борис Тадич та прем’єр-міністр Воїслав Коштуніца досі ухилялися від заяв щодо складу майбутньої коаліції. Вони не поспішають, тому що офіційні результати виборів мають оприлюднити лише у четвер, 25 січня. Після чого глава держави повинен розпочати наради з лідерами політичних партій щодо складу майбутнього уряду.

Партія Тадича у виборчій кампанії виступала під гаслом "Голосуй, бо життя не може чекати!", а партія Коштуніци — "Народ найкраще знає!"

Президент наполягав на поліпшенні стосунків із країнами Європи, а голова уряду – на стабілізації державних фінансів та економіки взагалі.

Між лівоцентристами і правоцентристами відмінностей небагато

Главу держави іноді називають лівоцентристом, а дотеперішнього прем''єра – правоцентристом, хоча між програмами їхніх партій немає великих розбіжностей як щодо зовнішньої, так і щодо внутрішньої політики.

Перша сесія нового парламенту має відбутися до 25 лютого. Отож конкретних переговорів щодо поділу міністерських крісел слід очікувати в березні.

Глава держави у зв’язку з цим зазначив: «Що стосується Демократичної партії, щодо моєї особистої позиції як президента, то вона буде такою, яка прискорить формування влади, бо надзвичайно важливо сформувати владу. Це важливе питання, з яким стикаємося. Якнайшвидше мусимо сформувати владу, щоб якнайкраще використати головування Німеччини в Євросоюзі, аби мати повноправні інституції з повною легітимністю для продовження переговорів щодо Косова».

Суперечка може виникнути довкола посади прем’єр-міністра

У неділю вночі Тадич заявив про намір призначити на посаду прем’єра кандидата від його Демократичної партії. На думку оглядачів, з цим не погодиться партія дотеперішнього прем’єра Воїслава Коштуніци. Адже було б забагато, на думку співробітників Коштуніци, коли б у руках демократів була й президентська й виконавча влада. За попередніми даними, від партії Тадича до парламенту можуть увійти 65, а від партії Коштуніци — 47 депутатів.

Щодо перспективи формування нового уряду Воїслав Коштуніца сказав: «Тепер, згідно із загальною практикою, мають відбутися переговори про формування уряду. Ми відкриті й чекаємо, що інші партії будуть відповідальними. Конструктивні переговори можна буде розпочати, коли будемо мати остаточні результати виборів».

Тим часом ультранаціоналісти висловлюють сподівання, що партіям демократичного блоку не вдасться сформувати ефективну виконавчу владу і в другій половині року будуть призначені дострокові вибори.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG