Доступність посилання

ТОП новини

Дерева допоможуть людству боротися зі змінами в кліматі.


Наталія Вікуліна Брюссель, 15 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Єврокомісія оприлюднила цими днями нову енергетичну стратегію, яка, серед іншого, передбачає, як Європа має протистояти кліматичним змінам. Брюссель пропонує більше використовувати енергію з відновлювальних джерел, однак експерти кажуть, що це тільки частково вирішить кліматичні проблеми. Програма ООН із навколишнього середовища пропонує людству саджати більше дерев.


Кожна людина має посадити не одне, а два дерева – так доповнюють відоме прислів''я організатори нової ініціативи Програми ООН із навколишнього середовища. Розпочата цього року кампанія “Мільярд дерев” має допомогти планеті боротися зі змінами в кліматі. Річ у тім, що при всій корисності для клімату відновлювальні джерела енергії мають свої недоліки. Так, ядерна енергетика становить ризик, а сила вітру чи енергія сонця не вважаються практичними. Між тим боротися зі змінами в кліматі допоможуть дерева – вони поглинають вуглекислий газ, який створює парниковий ефект і спричиняє глобальне потепління. Тож саджати дерева дуже корисно, особливо якщо взятися за це усім миром.

Посади дерево на планеті

З цього приводу принц Монако Альберт Другий, під чиїм патронажем проходить нова екологічна ініціатива, зазначає: “Посадити дерево для майбутніх поколінь є простим жестом, однак і великим символом сталого розвитку. На 2007 рік мета кампанії “Посади дерево на планеті – Мільярд дерев” полягає в тому, щоб як ніколи раніше мобілізувати людей дбати про довкілля”.

Іншою керівницею кампанії є африканська жінка Вангарі Мааті, засновниця Руху зеленої зони в Кенії – цей рух за останні 30 років посадив понад 30 мільйонів дерев у 12 країнах Африки. Заслуги Мааті в захисті довкілля визнані у світі. У 2004 році вона стала лауреатом Нобелівської премії миру.

Від виживання природи залежатиме наше власне життя

Вангарі Мааті: “Ми, люди, складаємо тільки частину екосистеми. І коли ми вбиваємо частину цієї системи, ми вбиваємо себе. Ось що ми маємо зрозуміти: ця екосистема мусить лишатися такою, як вона є, її треба підтримувати. Тому що від її виживання залежить наше власне”.

Для того, щоб відновити втрати від вирубки лісів за останнє десятиріччя, на планеті необхідно посадити дерев на 130 мільйонах гектарах лісу – це площа, вдвічі більша за територію України. Між тим сама Україна виглядає непогано на цьому тлі – за останні 30 років країна збільшила кількість лісів на одну п''яту.

Матеріали до теми:

• Зима, а на Закарпатті квітнуть троянди. • Італія та Іспанія: найбільші жертви глобального потепління.
XS
SM
MD
LG