Доступність посилання

ТОП новини

Україна і світові економічні звіти: поганенько, але є сподівання.


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 16 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — ООН прогнозує cповільнення темпів росту світової економіки в нинішньому році у доповіді «Економічне становище у світі і перспективи на 2007 рік». Тим часом більшість українських експертів говорять про рік стабілізації в Україні і очікують економічного зростання на рівні минулого року.


Темпи зростання валового світового внутрішнього продукту знизяться з 3,8% у 2006 році до 3,2% у нинішньому році. Згідно з доповіддю ООН, світова економіка пригальмує, насамперед, через уповільнення економічних процесів у Сполучених Штатах.

Одним із факторів цього автори доповіді називають зниження активності на ринку житла в США. Експерти ООН передбачають, що завершення буму у цій сфері призведе до стримування споживчого попиту і зниження темпів зростання американської економіки.

Одночасно ріст e Європі та Японії не буде таким значним, щоб ці регіони змогли стати локомотивами економічного піднесення. Дещо уповільниться економічне зростання у країнах, що розвиваються, та в країнах із перехідною економікою.

Продовжиться економічне зростання в країнах — учасницях СНД, хоча й нижчими темпами порівняно з минулим роком. Причина — зменшення цін на нафту та газ на міжнародних ринках.

Доповідь ООН закликає до міжнародної макроекономічної координації, яка має полегшити регулювання глобальних невідповідностей.

В Україні очікують на зростання

Тим часом українські експерти переважно очікують зростання національної економіки у нинішньому році на 6—7%. Заступник директора Інституту реформ Юрій Змій вважає, що в України надзвичайно вигідне географічне положення і якщо послідовно розвивати ринкові засади, то економіка держави розвиватиметься динамічно.

В інтерв’ю Радіо Свобода Юрій Змій звернув увагу на найбільш перспективні галузі в Україні: «Це транзитний потенціал, це потенціал сільського господарства. Зважаючи на те, що на сьогодні в світі в цих компонентах ми надзвичайно потужні, тому не використовувати цього було б неправильно з погляду розвитку і підвищення конкурентоспроможності економіки».

Директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський великі надії покладає на очікуваний у нинішньому році вступ України до Світової організації торгівлі.

Це стимулюватиме українських учасників ринку у майбутньому досягати максимальної ефективності у своїй діяльності, сказав Ігор Бураковський, зокрема, в інтерв’ю Радіо Свобода: «Це поставить певні вимоги перед політиками стосовно вироблення економічної політики, адже Світова організація торгівлі — це принципи, це підходи до економічної політики у широкій сфері галузей».

А тим часом економічної свободи негусто

Поки що ж Україна опинилася 125-ю з майже 160 досліджених країн і територій світу і передостанньою в Європі за рівнем економічної свободи, як його обчислили дослідники американського Фонду «Спадщина» (The Heritage Foundation) та ділового щоденника «Вол Стріт Джорнал». Її показники в європейському регіоні, де гірша від України тільки Білорусь, значно нижчі від пересічних у Європі.

Україна має непогані рівні свободи торгівлі і податкової свободи, але гірша в свободі від уряду, монетарній, інвестиційній свободі, у правах власності і в свободі від корупції, яка становить велику проблему в цій географічно європейській державі.

Так що Україна з економічного погляду «переважно не вільна», і порівняно з попереднім таким звітом її показники ще й трохи погіршилися — такі дані щойно оприлюдненого дослідження «Індекс економічної свободи».

Рівень цієї свободи експерти оцінювали, зокрема, за дотриманням у державах прав власності та системою оподаткування. Найкомфортніше в світі бізнесмени почуваються в Гонконгу, Сінгапурі та Австралії; на четвертому місці — США.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG