Доступність посилання

ТОП новини

Пташиного грипу немає, проте готовність бойова.


Володимир Притула Сімферополь, 30 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Краснодарському краї Росії зареєстрували випадки пташиного грипу. Як повідомили учора російські інформаційні агенції, птиця гине у трьох населених пунктах Кубані. Оскільки цей регіон межує з українським Кримом, то в автономній республіці вживають відповідних захисних заходів.


У кримському главку Міністерства з питань надзвичайних ситуацій кажуть, що цього року на території автономії випадки захворювання птиці на пташиний грип не фіксувалися. Якихось особливих заходів рятувальники не вживають, але завжди напоготові, бо мають найбільший на території України досвід боротьби з наслідками епізоотії.

Начальник Центру громадських зв’язків кримського главку МНС Володимир Іванов каже, що днями в Криму пройшли навчання з координації дій рятувальників разом із міліцією, медиками і ветеринарами на випадок виникнення вогнища пташиного грипу: “У нас практично всі підрозділи пройшли крізь це. У нас уже все відпрацьовано, кожен знає свої інструкції, свої обов’язки. Криму у цьому простіше, аніж іншим регіонам України”.

Минулорічні збитки

Пташиний грип у Криму вперше зафіксували у грудні 2005 року. Птиця гинула аж до лютого наступного року. І промислове, і домашнє птахівництво в автономії зазнали суттєвого удару. За приблизними даними, тоді були знищені понад 200 тисяч голів свійської птиці. Під карантином перебували 24 населені пункти Криму.

Тим часом у ветеринарній службі Криму заявили, що в автономії проводять додаткові профілактичні заходи, каже головний ветеринарний лікар Криму Марія Мірошниченко: “Безумовно, додаткові заходи ми вживаємо. Власне, вони вживалися і в період стабільної епізоотичної обстановки в Україні та найближчих країнах. На сьогодні ситуація контролюється, вірус пташиного грипу не виявлений, але ми у бойовій готовності”.

Подвірний обхід і аналізи птиці

За словами Марії Мірошниченко, у найбільш потенційно небезпечних регіонах проводиться подвірний обхід, інформують населення, регулярно беруть аналізи дикої перелітної, домашньої і промислової птиці. І ветслужба повністю забезпечена дезинфікуючими засобами.

У санепідемслужбі Криму теж повідомили, що посилюють контроль за птахофабриками і місцями реалізації птиці. У Міністерстві охорони здоров’я автономії кажуть, що іще з минулого року в усіх райлікарнях резервують місця на випадок захворювання людей цим високопатогенним грипом. У прикордонній службі теж повідомили про посилення контрольних заходів на Керченській переправі – саме там Крим межує з Краснодарським краєм.

Матеріали до теми:

• Пташиний грип повертається.
XS
SM
MD
LG