Доступність посилання

ТОП новини

Комітет сенату США проти стратегії Буша в Іраку.


Сергій Куделя Вашингтон 25 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Комітет у закордонних справах Сенату США підтримав більшістю голосів проект резолюції, який заперечує “поглибленню американської військової присутності в Іраку.” За словами голови комітету сенатора-демократа Джозефа Байдена, ця резолюція покликана врятувати Президента Буша від скоєння вагомої помилки. Адже, у зверненні до Конгресу США Буш підтвердив свій намір надіслати до Багдаду додатковий військовий контингент розміром більше 20 тисяч осіб. Однак, республіканці наголошують, що ухвалена комітетом резолюція не обов’язкова до виконання, а тому не матиме жодного впливу на політику США в Іраку.

Стратегія Буша в Іраку не відповідає національним інтересам США – про це йдеться у тексті резолюції, яку підтримали вчора більшість членів сенатського комітету у закордонних справах. Окрім демократів, за ухвалення резолюції виступив і республіканець – сенатор зі штату Небраска Чак Геґель. Він назвав нову стратегію Адміністрації Буша “грою у пінг-понг життям американців.” За його словами, президент не може довго проводити таку зовнішню політику, яка позбавлена суспільної підтримки.

Сенатор Геґель також закликав своїх однопартійців до принциповості під час голосування: “Йдеться не про скорочення фінансування наших військ. Це дуже зважена реакція на найбільш суперечливе питань з часів В’єтнамської війни. І я хочу, щоб усі сто сенаторів визначили свою позицію. Що ви підтримуєте? Які ваші переконання? Для чого вас обрали? Якщо ви хотіли отримати спокійнішу роботу, йдіть продавати взуття.”

Резолюція може зашкодити іміджу США у світі

Хоча багато республіканців висловлюють застереження щодо нової стратегії Буша, переважна більшість з них поки вважають недоцільним ухвалення резолюції, яка б засуджувала політику президента. Деякі вважають ухвалення резолюції безглуздим, оскільки вона не матиме жодних практичних наслідків.

Сенатор Ричард Луґар висловив занепокоєння, що ця резолюція зашкодить іміджу США у світі: “Ми продемонструємо наші розбіжності, які не допоможуть нам домогтися змін у політиці. Це голосування не зобов’язує президента до жодних дій. Але воно підтвердить нашим друзям та союзникам, що ми знаходимося у стані розколу та сум’яття.”

Ухвалений комітетом проект резолюції буде винесений на розгляд Сенату вже наступного тижня. Окрім Геґеля, ще дев’ять сенаторів-республіканців виступають на його підтримку. Отже, оглядачі не передбачають суттєвих перешкод в остаточному ухваленні цієї резолюції обома палатами Конгресу США.

Матеріали до теми:

• Союзники США підтримують новий план Джорджа Буша іракського врегулювання. • Кількість американських військових в Іраку мають збільшити більш як на двадцять тисяч осіб. • Нова стратегія США в Іраку – як її бачать американці?
XS
SM
MD
LG