Доступність посилання

ТОП новини

Росія засуджує естонський закон про перепоховання останків радянських військових.


Людмила Пилип Слухати: Рига, 18 січня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) — Депутати Державної думи Росії засудили естонський закон, який дозволяє перепоховання останків 13 радянських солдатів з братської могили в центрі Таллінна та демонтаж пам’ятника радянському воїну-визволителю.

Бронзовий солдат в центрі Таллінна облитий червоною фарбою 2005 р.
У Росії навіть лунають пропозиції викупити в Естонії землю, на якій стоїть пам’ятник, або ж перенести його до Самари. Естонська ж сторона, називає звинувачення Росії безпідставними.

Державна дума Росії вважає, що закон Естонії "Про захист військових поховань“ спрямований на знищення пам''яті жертв боротьби з фашизмом, він свідчить про намір естонської влади продовжувати курс на героїзацію нацизму та виправдання його ідеології”.

Самара готова приймати пам’ятник

Члени Держдуми вважають, що російський уряд повинен визначити порядок перепоховання праху загиблих радянських солдатів на російській території. Однак у Росії немає відповідної юридичної домовленості з Естонією і естонська сторона може скористатися цією неузгодженістю.

Тим часом, у випадку демонтажу пам’ятника, губернатор Самари Костянтин Тітов пропонує перенести його до Самари. Співвласник Національного резервного банку, російський депутат Олександр Лебедєв запропонував президентові Естонії Тоомасові Ільвесу продати йому земельну ділянку в центрі Таллінна, де розташовані монумент та поховання солдат, загиблих під час Другої Світової війни.

Але це прохання подане не до відповідної інстанції, стверджує віце-мер Таллінна Ольга Ситник, оскільки земля, на якій розташований пам’ятник, є міською власністю. Крім того, керівництво естонської столиці землю під пам’ятником все одно продавати не будуть, каже вона.

Матеріали до теми:

• Закон «Про захист військових поховань» забезпечить законодавчу базу для знесення пам’ятника Воїну-визволителю в центрі Таллінна, вважають аналітики.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG